V Dolní Moravici zachraňují historické varhany

Dolní Moravice - Unikátní historické varhany v Dolní Moravici na Bruntálsku se dočkaly opravy. Sto dvacet pět let starý nástroj totiž napadl červotoč. Do místního kostela sv. Jakuba proto přijel diecézní organolog a královský nástroj rozebral. Prohlédnout útroby varhan si mohli místní i turisté.

Celkem 663 varhanních píšťal, od metrových až po ty nejmenší, rozložil organolog Jiří Krátký v lavicích kostela sv. Jakuba. Nástroj už potřeboval kompletní renovaci, červotoč se pustil do kúru i samotných dřevěných píšťal. „Kdyby se to odložilo třeba ještě o deset let, už by se třeba vůbec nedaly zachránit,“ konstatoval duchovní správce farnosti Marek Žukowski.

Varhany se tu opravují od svého vzniku poprvé, v jejich útrobách se tak našel dosud neznámý důkaz o jejich stáří - německý nápis, který dokládá, že nástroj byl postaven 6. srpna 1887. „Jsou velice dobře postavené, co se týče řemesla, je to památka jak technická, tak umělecká,“ řekl Krátký. Na den, kdy bylo varhanám přesně 125 let, proto správce kostela pozval veřejnost, aby si unikátní zařízení prohlédla. Opravené varhany se tu znovu rozezní 25. srpna.

V ostravsko-opavské diecézi spravuje organolog Jiří Krátký zhruba 450 varhan, ty nejstarší hrající mají už 250 let, většina jich je ale mnohem mladších a pocházejí z nedaleké krnovské varhanářské dílny. „Naše diecéze je trošku specifická tím, že je tady poměrně málo varhan barokních a hodně varhan z 19. století, i právě díky Krnovu,“ vysvětlil Krátký.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)