Hodnota i sláva Stonařovského meteoritu sahá zpět do nebes

Jihlava – Největší kus dochovaného meteoritu v Evropě a zřejmě i na světě ukrývá jeden z depozitářů na Vysočině. Uložen je v dřevěné zapečetěné skříňce, sáhnout se na něj smí jen v rukavicích. Na unikátnosti Stonařovskému meteoritu přidává i fakt, že odborníci znají jeho původ. Kvůli jeho nevyčíslitelné hodnotě ho Muzeum Vysočiny ukrylo, Česká televize měla to štěstí ho spatřit a natočit.

Na první pohled budí černý kámen, který místy připomíná sklo, dojem obyčejnosti a nevzhlednosti. Váží 1 600 gramů. „Metodou rozpadu je meteorit datovaný na 4,5 miliardy let, tedy do doby vzniku sluneční soustavy,“ popisuje ředitel Muzea Vysočiny Karel Malý.

Muzeum vlastní i výbrus meteoritu, tedy slabý plátek, který slouží k mineralogickému a petrografickému průzkumu. Díky němu se dá zjistit, z čeho se skládá i co se s ním dělo po jeho vzniku. „Pochází z jednoho z těles, která se nacházejí mezi Jupiterem a Marsem. Zde je velké množství planetek, jedna se jmenuje Vesta a právě u ní se předpokládá, že je původním tělesem Stonařovských meteoritů,“ vysvětluje Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti.

Meteority padaly na Stonařov 22. května 1808 před šestou hodinou ranní. Desítky lidí už pracovaly na polích a viděli na obloze ohnivou kouli. Shodně vypověděli, že pak přišla rána jako z děla. „Okamžitě po prvním úderu nastala obrovská mlha, což znemožnilo identifikaci pádu kamenů,“ uvedl stonařovský badatel Lubomír Peltán.