Centrum pro lidi po mrtvici marně čeká na podporu kraje

Praha - O unikátní projekt pro lidi po mrtvici usiluje Centrum Pětihosty, měl by pomoct postiženým vrátit se do života. Společnost už má statek na Říčansku, který se chystá přebudovat, ovšem stále jí schází finanční prostředky. Ty teď shání u nadací i sponzorů, o podporu požádala také Středočeský kraj. Na odpověď však čeká už od loňského roku.

Centrum určené k rehabilitaci a následné péči o lidi po mrtvici by mělo vzniknout na bývalém Pačesově statku v Pětihostech nedaleko Prahy. Jan Dohnálek sám prodělal cévní mozkovou příhodu a v obecně prospěšné společnosti Ictus nyní lidem s podobným osudem pomáhá. V areálu má vzniknout bazén, tělocvična, dílny i ubytování pro klienty. Kromě cvičení je podle něj pro pacienty důležitá i společnost dalších lidí.

Rekonstrukce statku přijde odhadem na 26 milionů. Iniciátoři projektu už loni žádali o pomoc Středočeský kraj. Chtějí se zařadit mezi poskytovatele služeb. Na odpověď stále marně čekají. Hejtmanství tvrdí, že chybí koncepce i finance, a dva měsíce před krajskými volbami odkazuje až na nové vedení kraje.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)