Prosklený tunel odhalí život pod hladinou rybníka

Modrá - V Modré u Velehradu se lidé budou moci brzy projít proskleným tunelem, který povede pod hladinou rybníka. Unikátní stavba vznikne v rámci projektu Živá voda, který chce návštěvníkům přiblížit život v tuzemských řekách a rybnících. Projekt za 30 milionů korun zaplatí evropské fondy a fond česko-slovenské přeshraniční spolupráce. Otevřít veřejnosti by se měl nejpozději na začátku září.

Historické prameny dokládají rybníky v okolí Velehradu už v době Velké Moravy. Projekt Živá voda chce lidem představit význam vody v krajině a život v ní i v jejím okolí. Rybník už nyní žije bez zásahu člověka. Chybí ještě dostavět osmimetrový sladkovodní tunel, který bude sahat do hloubky 6,5 metru. Život v hlubinách budou moci lidé pozorovat bez ohledu na roční období, tedy i v době, kdy hladinu pokryje vrstva ledu.

Po levé straně tunelu návštěvníci uvidí život ve velké tůni s chladnomilnými rybami, po pravici a pod sebou život v rybníce se sumci, kapry, líny nebo candáty. Z tunelu bude možné nahlédnout i na život v mokřadu, kde budou například želvy bahenní, žáby nebo čolci.

Výsadba v okolí rybníků kopíruje moravské přírodní dominanty – lužní les, bělokarpatský hřeben, suchomilnou Pálavu nebo prameniště v Chřibech. Moravskou květenu vysazovali i dobrovolníci z Japonska nebo Španělska. Projekt počítá i s návštěvami zrakově handicapovaných. Rybí expozice bude dotyková, nebudou chybět ani popisky v Braillově písmu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)