Ústecké zoo se daří v chovu malých drápkatých opiček

Ústí nad Labem - Mládě tamarína bělohubého se narodilo koncem července v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem. Zoo se tak může pyšnit, že letos odchovala už třetí druh drápkatých opiček. V březnu přišla na svět dvojčata tamarínů pinčích a lvíčků zlatých. Kromě těchto druhů zoo chová z těchto malých jihoamerických druhů opic ještě kosmany zakrslé a tamaríny žlutoruké.

Malý tamarín bělohubý je třetím mládětem svého druhu v Ústí. „Chovný pár se podařilo sestavit v roce 2010, nejprve dorazila samice ze slovenské Zoo Bojnice, samec přišel o pět měsíců později a pochází z německého Tierparku Gettorf. Oba dva jsou nyní pětiletí a červencový jedináček je jejich třetím vrhem v pořadí, druhým úspěšným,“ popsala mluvčí zahrady Věra Vrabcová. Předchozí dvě mláďata se narodila loni v listopadu.

U drápkatých opiček se o mláďata většinou stará otec a samici je předává na kojení, na péči o ně se podílejí i ostatní mláďata. „Naše samice je velice úzkostlivá a možná i díky tomu, že je mládě jen jedno, nechce ho půjčovat ani tátovi, natož oběma dovádějícím sourozencům,“ řekla Vrabcová. Pohlaví mláděte zatím ošetřovatelé neznají, protože se pevně drží přitisknuté k srsti matky.

Kromě tamarínů bělohubých se letos v Ústí zdařil odchov také tamarínů pinčích a lvíčků zlatých, u obou druhů se v březnu narodila dvojčata. Loni v listopadu se narodila mláďata nejmenších opic na světě, kosmanů zakrslých, a tamarínů pinčích. Většina druhů těchto opic je chráněná Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.

Tyto malé opičky chovají v Ústí v pavilonu exotária postaveném v roce 1977. V jeho přízemí návštěvníci mohou vidět akvária se sladkovodními rybami a terária s drobnými bezobratlými živočichy. V prvním patře kromě drápkatých opiček žijí také madagaskarští lemuři a drobné africké šelmy, surikaty a mangusty. Součástí expozice jsou i tropické žabky.