Cyklisty na Náchodsku čekají zvýšené policejní kontroly

Náchod – Statistiky ukazují, že se množí dopravní nehody, jejichž součástí jsou lidé jedoucí na kole. Už nyní je těchto střetů téměř stejný počet jako za celý loňský rok. Policisté na Náchodsku se proto v těchto dnech při svých kontrolách zaměřují právě na cyklisty. Kontrolují hlavně technický stav kol, jízdu pod vlivem alkoholu nebo používání přileb dětmi.

Vůbec nejčastějším prohřeškem kontrolovaných cyklistů na náměstí ve Velkém Poříčí byla nedostatečná výbava kol. Předpisy přitom trvají pouze na dvou segmentech: funkčních brzdách a odrazových sklech. „Vpředu musí být bílé, vzadu červené a v pedálech a v paprscích kol zase oranžové,“ popsal správnou výbavu krajský kooridnátor BESIPu Petr Hošek. Přilbu má mít na hlavě každý cyklista do osmnácti let. 

Na cyklistu pod vlivem alkoholu policisté pohlížejí stejně jako na běžné řidiče. Sice se nemusí bát, že přijde o svůj řidičský průkaz, beztak ho ale čeká nemalá pokuta. „Pokud bude mít alkohol nad jedno promile, sankce činí až do výše 50 tisíc korun,“ upřesnila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)