Rekonstrukce nemocnice v Říčanech je problémová

Říčany – Soukromá firma, která provozuje nemocnici v Říčanech u Prahy, zaplatila za opravy už 65 milionů korun, jenže bez vědomí zastupitelstva. Nemocniční budovy přitom patří městu a o každé investici by se proto mělo hlasovat. Vedení radnice má obavy, aby po něm provozovatel jednou tyto peníze nechtěl.

Z chátrající nemocnice se během posledních šesti let stalo moderní zdravotnické zařízení. Přibyla nová oddělení, rehabilitace i jednodenní chirurgie. Soukromý provozovatel teď vyčíslil městu seznam všech investic, ovšem zastupitelé byli částkou 65 milionů velmi zaskočeni, jak potvrdil starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město).

Současné vedení radnice tvrdí, že pochybilo bývalé vedení města v čele se starostkou Adrienou Mrázovou. Ta jednotlivé investice zastupitelům ke schvalování nepředkládala. Podle ní nebyl důvod: „Město do toho nedávalo žádné prostředky, nicméně v rámci nájemní smlouvy bylo jasné, že ty investice proběhnou. Každé tři roky tady navíc probíhala kontrola.“ Jana Rubášová z říčanské nemocnice dodala, že u každé kolaudace byl zástupce města.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Firma by podle smlouvy měla nemocnici provozovat ještě dalších 24 let, město se ale bojí budoucnosti a rizika chce snížit. Vladimír Kořen se podle svých slov obává výpovědi nájemní smlouvy, což by pro město prý mohl být kolaps. Jana Rubášová podobný krok odmítá. Říčanská radnice teď plánuje audit. Chce vědět, jestli provedené stavební práce skutečně odpovídají proinvestovaným 65 milionům, a možné pochybení bývalého vedení města už šetří i policie.