Přísedící v Rychnově nemohou soudit, soud vede spor s jedním z nich

Rychnov nad Kněžnou - Šest přísedících u Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, které zvolili zastupitelé Kostelce nad Orlicí, nemůže soudit. Rozhodl o tom předseda Jiří Fuks. Soud totiž vede spor o platnosti volby s jedním z nich a městem. A obává se zpochybnění rozsudků v případech, kde by rozhodovali ti ostatní.

Vladimír Šabata z Kostelce již před časem stál před rychnovským soudem, avšak v opačné roli obžalovaného. Kvůli sousedskému sporu tehdy dostal pokutu 15 tisíc, trestu ho však posléze zbavil Ústavní soud. Do funkce přísedícího ho zvolili zastupitelé na doporučení Konfederace politických vězňů.   

Předseda soudu Jiří Fuks ho ale za přísedícího nechce. Podle něho by vzhledem k častým občansko-právním sporům nebyla ze strany Šabaty zajištěna nezávislost při rozhodování. „A druhým důvodem je sdělení předsedkyně trestního senátu, že v trestní věci, v níž ona předsedala a v níž pan Šabata vystupoval jako obžalovaný, použil vůči její osobě urážlivá tvrzení a obvinil ji ze spáchání trestného činu,“ řekl před časem Fuks.

Vladimír Šabata
Zdroj: ČT24

Šabata se chce jmenování přísedícím domáhat u Ústavního soudu. „Vnímám to jako diskriminaci. Přísedícího chci dělat proto, aby se nikomu nemohlo stát to, co se u rychnovského soudu stalo mně, že jsem byl protiprávně a protiústavně odsouzen,“ prohlásil Šabata. Než se spor vyřeší, ani ostatních pět nemůže rozhodovat. Rozsudky těchto senátů by mohly být zpochybněny. „Nebudeme riskovat, že se v budoucnu řekne: Oni byli jmenováni neplatně,“ dodal Fuks.

„Zastupitelstvo deklarovalo, že na přísedících trvá a neustoupí,“ poznamenal k věci tajemník kosteleckého městského úřadu Jaroslav Brandejs. Otázkou zůstává, zda mohou zastupitelé zvolit přísedící podle svého a zda má soud právo veta. Zákon nemluví jednoznačně. Spor nyní řeší ombudsman. Soud tvrdí, že se podřídí jeho konečnému verdiktu. Ten ale ochránce veřejných práv zatím nevydal.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)