Česká pošta kvůli úsporám slučuje a uzavírá pobočky

Brno/Zlín - Česká pošta plánuje letos zrušit padesát svých poboček a nahradit je poštovními auty nebo výdejnami v obchodech. Změny a úspory se netýkají jen malých obcí a vesnic. Brněnská Poštovská ulice proto bude od příštího února bez pošty. Stěhování čeká také hlavní poštu ve Zlíně. Z náměstí Míru v srdci krajského města zmizí po čtvrtstoletí. Tento týden do vlády míří návrh, podle kterého by počet poboček, který musí pošta zachovat, měl určovat stát.

Pětadvacet let byli obyvatelé Zlína zvyklí navštěvovat poštovní úřad na náměstí Míru přímo naproti tamní radnici. Teď se ale Česká pošta po měsících dohadů definitivně rozhodla pobočku přesunout. Nově ji Zlíňané najdou v areálu bývalých obuvnických závodů, která je vzdušnou čarou o půl kilometru dál.

Pošta lidem slibuje, že jim přesun vynahradí komfortem moderně vybavené pobočky. Důvod přesunu byl hlavně ekonomický, pošta doufá, že ušetří na nájmu. Kdy přesně původní budova v srdci Zlína poštovním účelům doslouží, zatím není jasné. Nový objekt totiž ještě čekají úpravy. Předběžný termín stěhování – první polovina roku 2013.

Poštovská ulice v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Po 138 letech přijde o svůj symbol Poštovská ulice v Brně. Místní úřadovna tam skončí v únoru. Jedna z největších brněnských poboček České pošty se přestěhuje do budovy u hlavního nádraží a na ulici Orlí. Důvodem je hlavně špatná dostupnost pobočky na Poštovské, její poloha v centru komplikuje hlavně dopravu velkých zásilek. Poprvé od roku 1874 tak bude Poštovská ulice bez pošty. 

Pošta zavře stovky, možná i tisíce poboček 

Podle nejnovějšího návrhu Českého telekomunikačního úřadu by mohla Česká pošta zavřít až 2 tisíce poboček, tedy dvě ze tří stávajících úřadoven. Tak zní alespoň návrh, který má vymezit podmínky dostupnosti pošty. Pobočky mají zůstat jen v obcích nad 2 500 obyvatel, z menších obcí by to nemělo být na poštu dál než deset kilometrů. V tuto chvíli má Česká pošta 3 317 poboček. Její síť je hned po Itálii druhá nejhustší v Evropě. 

Pošta se letos po dohodě se Svazem měst a obcí chystá uzavřít téměř 60 ztrátových poboček a v postižených obcích nabídnout jiné formy zajištění služeb. Česká pošta své pobočky jen neruší, nové úřadovny by naopak měly vznikat v obchodních centrech nebo satelitních městech, kde je po pošťácích zvýšená poptávka. „Naše síť určitě zažije nějaký vývoj, ale my to nechceme dělat ofenzivní cestou,“ přislíbil mluvčí podniku Ivo Mravenec.

Česká pošta
Zdroj: ČT24

Proti redukci služeb se obyvatelé některých obcí začali bouřit. Například v Hrádku u Sušice, kde se neúřaduje od začátku prázdnin, podepsalo petici proti zrušení pobočky více než 250 lidí. Česká pošta tvrdí, že se jedná o dočasné opatření, místní tomu však nevěří.

V Malém Boru si obec proti uzavření pošty stěžovala hned na několika místech. „Všichni odpověděli, že nás sice chápou, ale pobočka je podle sdělení České pošty prodělečná,“ posteskl si starosta obce Radovan Faltys. Podnik uzavření vysvětlil tím, že do poboček nesehnal náhradu za pracovníky, kteří odešli do důchodu nebo na jiné úřady.

Ve městě stěhování, v obcích rušení

Trable lidí s přesouváním poštovních poboček na nová místa ve městech musí lidem na vesnicích připadat jako malicherné, tam se totiž pošta snaží pobočky rušit. To se týká zejména obcí do 2 500 obyvatel. Česká pošta přišla s konceptem tzv. pošta Partner. Návrh spočívá v tom, že část agendy za pošty převezme obecní úřad nebo jiný provozovatel.

Od příštího roku může dopisy do 50 gramů doručovat další operátor. Jenže volná ruka trhu na obsluhování malých obcí nemusí dosáhnout - firmám se nevyplatí. Český telekomunikační úřad se proto nechal slyšet, že nejdůležitější služby musí pošta zajistit i v roce 2013. Stačit jí k tomu musí minimálně 1 200 poboček. To znamená, že pošta by mohla zrušit až dvě třetiny ze současných pracovišť.

První Partner pošta na Moravě zahájila činnost v loňském roce v obci Růžďka na Valašsku. Starostové ale strategii pošty vnímají spíše jako danajský dar, přesto v některých obcích na partnerství přistoupili, aby zachovali službu pro občany. Na Moravě měly letos přibýt pošty Partner v Dolních Věstonicích, Lechovicích, v Dolní Lhotě u Luhačovic a ve Vranově nad Dyjí.

Rušení poštovních poboček tématem Událostí (zdroj: ČT24)