Roudnice nad Labem zachránila tamní pivovar od demolice

Roudnice nad Labem - Po letech nejistoty kvůli vlastnickým sporům bude cenný barokní pivovar v Roudnici nad Labem nakonec zachráněn. Bývalé vedení radnice dlouho prosazovalo jeho demolici. Stavbu totiž v minulosti zakoupil zahraniční investor, který památku nijak neopravoval, a město odmítlo starat se o cizí majetek. Nové vedení radnice ale odmítlo plán pivovarský dům zbourat a navíc se městu podařilo stavbu získat v dražbě.

Slavné značky roudnického piva už zná jen málokdo, zato příčiny zániku pivovaru jsou známější. Kvůli stavbě železnice nejdříve přišel o celé křídlo, nejvíce mu ale uškodila nepovedená privatizace na konci minulého století. Pivovar přešel do vlastnictví soukromníka, který s jeho opravou dlouho váhal, a město po několika letech chtělo stavbu nechat zdemolovat. „Stav budovy měl ohroženou statiku a narušoval životy kolemjdoucích osob,“ uvedla bývalá mluvčí města Renata Gudrová.

Noví radní se ale proti demolici postavili a nakonec dokázali pivovar formou dražby získat zpět. Město už má také návrhy, jak starou budovu využije. Může se z ní stát galerie, konferenční sál nebo také tržnice. Roudnickou radnici ale v současnosti nejvíce láká nabídka podnikatelů, kteří chtějí v Roudnici opět vařit pivo. Pokud se radnice s novým investorem dohodne, bude to pro ni zřejmě vysvobození. V této chvíli totiž nemá peníze ani na provizorní zastřešení pivovaru, který zachránila.

Město vymýšlí, co se zachráněným pivovarem (zdroj: ČT24)