Náměstek primátora Frýdku-Místku obviněn z manipulace tendru

Frýdek-Místek - Policie obvinila náměstka primátora Frýdku-Místku Dalibora Hrabce z manipulace s veřejnými zakázkami. Jednalo se o dodávku počítačové ústředny pro město. V minulosti už kvůli případu ve vazbě skončil šéf strážníků Milan Sněhota, pracovník magistrátu a dva podnikatelé. Policie celkem stíhá 11 lidí, orgány ale doposud hledaly osobu, která praktiky na magistrátu zavedla a všechny obviněné spojovala.

Náměstek se měl domlouvat s podnikatelem

Policisté Hrabce obvinili kvůli tomu, že zakázku na dodávku počítačové ústředny konzultoval s podnikatelem Tomášem Musilem. Ten však už byl dříve obviněn z korupce. Státní zástupce se kvůli této skutečnosti domnívá, že zakázka byla manipulována. „Nejméně třemi členy organizované skupiny, z nichž jeden měl být náměstek primátora Frýdku-Místku, jeden vedoucí odboru magistrátu a jeden podnikatel,“ shrnul státní zástupce Ladislav Hradil.

„(Hrabec) čelí podezření ze zločinu sjednávání výhody při veřejných zakázkách, veřejné soutěži a dražbě a z přečinu zneužití pravomoci úřadní osoby,“ upřesnil mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Náměstek, do jehož agendy patří správa počítačových systémů a příprava IT sítí, obvinění striktně odmítá a tvrdí, že o žádnou korupci nešlo. „Ta zakázka byla soutěžena tak transparentně, jak je to jenom možné. Mohl se zúčastnit kdekdo, viselo to na centrální adrese,“ shrnul náměstek Hrabec.

Náměstek si bude stěžovat

Sám naopak kritizoval postup policie. „Jsem obviněn pouze na základě ničím nepodložených dedukcí. To mě jako politika velmi znepokojuje,“ uvedl náměstek v prohlášení. „Budu se bránit a proti vznesenému obvinění podám stížnost ke Krajskému soudu v Ostravě,“ dodal.

Hrabec poukazuje, že pro něj Tomáš Musil pracoval zadarmo jako konzultant. Do pozice konzultanta na výběr počítačové ústředny si ho prý vybral jen proto, že správcem systému měly být technické služby Frýdku-Místku a podnikatel Musil je v představenstvu této městské firmy. Sám Musil rovněž odmítá, že by se s náměstkem domlouval na podmínkách soutěže. „Je to nesmysl,“ prohlásil.

Náměstek do magistrátu kandidoval za Věci veřejné, stranu ale na jaře na vlastní žádost opustil. Podle jeho bývalých spolustraníků v tom sehrála roli korupční kauza na magistrátu i
rozštěpení strany a vznik platformy Karolíny Peake. „Tehdy se rozhodl odejít a přejít na stranu vládní platformy,“ uvedla poslankyně Jana Drastichová (VV).

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Na konci dubna obvinila policie kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejného činitele šéfa frýdeckomísteckých strážníků Milana Sněhotu, vedoucího IT oddělení magistrátu Petra Budínského a dva podnikatele, mezi nimi i Musila.

Později k nim přibyl ještě další úředník. První čtyři obvinění strávili asi měsíc ve vazební věznici, pátý je od počátku vyšetřován na svobodě. Všem ale hrozí až dalších osm let za mřížemi.

Na magistrátu fungovala organizovaná skupina

Podle informací ČTK Hrabec působil jako člen rozsáhlé skupiny, která na magistrátu manipulovala s veřejnými zakázkami. Měl svou roli a podílel se na pletichách ve více případech. „Tato skupina měla ušít na míru podmínky v zadávací dokumentaci celé veřejné zakázky tak, aby nejvíce vyhovovaly té vítězné firmě a pokud možno eliminovaly všechny ostatní,“ vysvětlil státní zástupce Ladislav Hradil.

Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami ve Frýdku-Místku stíhá už 11 lidí. Toto číslo ale rozhodně není konečné. Jedná se celkem o čtyři pracovníky magistrátu a sedm podnikatelů. Pletichy se týkaly více než deseti zakázek. Některé se týkaly dodávek a služeb pro magistrát, další pak pro Městskou policii Frýdek-Místek. Ne všichni obvinění se podíleli na zmanipulování všech zakázek.

Městská policie
Zdroj: ČT24

Obvinění podle policie předem určovali, kdo tendry, které se týkaly například technického zabezpečení v regionu, vyhraje. „Bylo domluveno, že zástupce jedné soukromé společnosti osloví další dvě firmy, které se do tendrů přihlásí pouze formálně s tím, že vždy dají vyšší cenu. Spřízněná společnost pak veřejnou zakázku získá,“ uvedl už dříve kriminalista Miroslav Šotek.