Voda v Přednádraží má další odklad, nejméně do pondělí

Ostrava – Vytoužené obnovení dodávek pitné vody do ghetta v ostravské ulici Přednádraží se znovu odkládá. Ačkoli již vodárenská společnost má hotovu analýzu vzorků, které nechala odebrat v pondělí, termín spuštění vody posunula. Sucho v Přednádraží tak potrvá nejméně do příštího pondělí.

Téměř měsíc již neteče voda v Přednádraží a nejméně do pondělí se to nezmění. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) ji odpojila kvůli dluhům. S majitelem domů v lokalitě Oldřichem Roztočilem se firma dohodla na obnovení dodávek do domu číslo 8 již od minulého pondělí. Vše ale skončilo pouze odebráním vzorků vody z potrubí, vodárny poté oznámily, že dodávky obnoví až po jejich analýze.

Výsledky testů ovšem už mají OVAK k dispozici. Podle mluvčí splečnosti Martiny Gavendové je voda bez závad. Vodárny však nechtějí vodu pustit, protože čekají také na výsledek odborného posudku stavu rozvodů. Při původním termínu obnovení dodávek vody do Přednádraží se totiž ukázalo, že část vody někam mizela. Majitel objektů Oldřich Roztočil dnes oznámil, že se podařilo najít řešení. Odborná firma napojí v domě číslo 8 vodu na speciálně vyvedený kohout, ten však musí ještě zhodnotit znalec. „Vodárny údajně čekají na posudek soudního znalce, nevím, do jaké míry se tahle záležitost provádět musí, nebo nemusí, ale vnímám to jako další prodloužení toho, aby voda nemusela téct,“ uvedl Roztočil.

Výsledky posudku má být k dispozici dnes nebo v pátek. Ani potom ale voda do Přednádraží nezačne téct. Pokud posudek bude v pořádku, zapojí se podle mluvčí Gavendové voda nejdříve v pondělí. Vodárny zdůvodnily další zdržení potřebou vyrozumět o výsledcích výzkumů majitele objektu.

Od odpojení Přednádraží od vodovodu přežívají místní díky cisternám, které sponzorují dárci.  Jedna cisterna stojí 1 360 korun, o víkendech je dražší. Má objem osm metrů krychlových, ale ne vždy lidé vypotřebují všechnu vodu za den. Zda však cisterny budou v Přednádraží i v příštích dnech, není zatím jisté. „My jsme všichni počítali s tím, že dneska bude voda, jestli budou další průtahy, musíme dále shánět prostředky,“ uvedl aktivista Kumar Vishwanathan.

Odříznutá lokalita Přednádraží leží mezi ostravským lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1. Zatím v místě zůstává deset z původních jedenácti domů. Stavební úřad vyzval majitele, aby odstranil závady na domech s popisnými čísly 8, 10, 12, 13, 15 a 17. V pěti z nich žijí lidé. V domech číslo 4, 6, 11 a 19 už nikdo nyní. Majitel přitom musí u domu číslo 11 zazdít okna a dveře, dům číslo 19 nařídili úředníci zbourat. Všechny budovy jsou podle úředníků neobyvatelné, majitel by je proto měl vystěhovat. Obyvatelé však své domovy odmítli opustit.