Krajská zdravotní je v insolvenčním řízení

Ústí nad Labem – Insolventní řízení s firmou Krajská zdravotní zahájil ústecký krajský soud. Navrhla to Labská investiční společnost. Krajská zdravotní je spojena s několika problematickými zakázkami. Kvůli chybám musí vracet stamilionové dotace.

Krajská zdravotní musí vrátit evropskou dotaci 352 milionů korun, kterou dostala na nákup zdravotnické techniky, stát navíc chce od společnosti dalších 176 milionů – 95,8 milionu korun výdajů, které nebyly vynaloženy v souladu se zásadou řádného finančního řízení, a k tomu pokutu 80,2 milionu korun. K tomu přibyly pohledávky Labské investiční. Podle serveru Aktuálně.cz s ní Krajská zdravotní před čtyřmi lety uzavřela investiční smlouvu na poradenské služby za 9,1 milionu korun.

Peníze, které podle předsedy představenstva Labské investiční Oldřicha Látala Krajská zdravotní nezaplatila, byly za pomoc s přípravou a zpracováním žádosti o dotace do ROPu Severozápad na dva projekty. Jednalo se o „Optimalizaci logistických a obslužných procesů“ a „Doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů“ pro Nemocnici Teplice. Labská investiční podle textu insolvenčního návrhu dodnes nedostala 6,5 milionu korun.

Krajská zdravotní je akciová společnost vlastněná Ústeckým krajem. Jejím prostřednictvím kraj ovládá nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostu a Chomutově.