Živnostník má podle soudu platit za cizí kanalizaci

Nové Město nad Metují - Automechanik Jan Doležal z Nového Města nad Metují má platit každé čtvrtletí přes 16 tisíc korun firmě Vodovody a kanalizace Náchod (VAK) za odvod dešťové vody do kanálu z parkoviště. Alespoň tak rozhodl soud. Pan Doležal ale žádné parkoviště nevlastní, dotčená plocha patří firmě ze sousedství. Ta ale od celé záležitosti dává ruce pryč.

Jan Doležal náchodským vodárnám dluží už 200 000 korun - za odkanalizování parkoviště, které patří společnosti ELTON hodinářská. Ta ale náchodským vodárnám vypověděla smlouvu a přestala platit. „Dospěli jsme k závěru, že s VAK nemáme žádný obchodní vztah, kanalizace není jejich,“ prohlásil Jiří Helikar z firmy ELTON.

Spor firmy a vodáren skončil u soudu, který rozhodl, že platit by měl ten, pod jehož pozemkem ústí soukromá kanalizace z průmyslového areálu do veřejné. A to je právě Jan Doležal. VAK tedy začaly faktury posílat jemu. „Lidsky souhlasím, že je to chudák, ale rozhodnutí soudu je takové a nedá se s tím nic dělat,“ hájí se ředitel VAK Dušan Tér.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jan Doležal říká, že pokud bude muset částku uhradit, asi skončí na pracovním úřadě. Řešením by bylo, kdyby majitel parkoviště souhlasil, aby byla plocha prohlášena za veřejné prostranství. V takovém případě by se totiž vodárnám nic neplatilo. Podle Helikara ale firma žádnou takovou nabídku oficiálně nedostala. „Myslím si, že existuje celá řada efektivních řešení celé situace,“ dodal. Jan Doležal ale zatím žádné řešení nemá. Čeká, jak v jeho sporu s vodohospodářskou firmou rozhodne Nejvyšší soud.