Druhá vysočinská lanovka vzniká v Lukách nad Jihlavou

Luka nad Jihlavou (Jihlavsko) – Teprve druhá lanovka na celé Českomoravské vrchovině a první čtyřsedačka v regionu vzniká v Lukách nad Jihlavou. Turisté se jí poprvé svezou 1. prosince. Jedná se o použitou lanovku z rakouského Obertauernu, její stavba začala počátkem srpna. Náklady na její přestěhování a dosazení činí 15 milionů korun.

Nová lanovka povede místy, kde dosud tlačil lyžaře kotvový vlek. Se šikmou délkou 550 metrů a převýšením 95 metrů půjde o velmi krátkou dráhu – pro srovnání, nejdelší česká lanovka je více než dvoukilometrová. Podle správkyně sjezdovky v Lukách Magdy Vaňkové však může lyžařskému areálu značně pomoci. „Od lanovky si slibujeme hlavně zvýšení přepravní kapacity a hlavně pohodlí lyžařů. Areál je určený převážně pro rodiny s dětmi a právě pro děti bylo někdy obtížné vyjet na kopec na kotvě,“ poukázala.

Provozovatelé zatím nestanovili, kolik budou lyžaři za svezení na lanovce platit. Budou ale mít na výběr. „Chceme připravit více různých tarifů, aby lyžaři měli větší výběr,“ slíbila Vaňková. V nabídce bude i skipas použitelný také na sjezdovce Křemešník na Pelhřimovsku.

Areál v Lukách plánuje i další vylepšení, která by mohla přivést více zákazníků. „Provizorní parkoviště pod sjezdovkou by mělo být před sezonou upraveno, do budoucna chceme udělat zpevněnou plochu,“ uvedla Vaňková.

Dosud jediná lanovka na Vysočině vede na Harusův kopec u Nového Města nad Moravou, jde o dvousedačkovou dráhu s šikmou délkou pouhých 453 metrů.