Řepčínský „jez zabiják“ bude bezpečnější

Olomouc - Práci záchranářů na jednom z nejnebezpečnějších jezů v Olomouci-Řepčíně od příštího týdne usnadní dvě ocelová lana trvale napnutá mezi břehy. Dnes je u jezu začali montovat pracovníci Povodí Moravy. Pomůcka umožní záchranářům sestoupit bezpečněji do vodního válce pro tonoucího. Nebezpečný jez si loni vyžádal čtyři lidské životy.

„Ve spolupráci s odborníky i vodáky jsme vytipovali několik jezů, které jsou nejvíce nebezpečné. Na řepčínském jezu jsme se rozhodli umístit ocelová lana a stupačky pro záchranáře. Jedno lano bude sloužit záchranáři k tomu, aby bezpečně sestoupil do vodního válce pro tonoucího. Druhé poslouží k zachycení člunu tak, aby nebyl vtažen do vodního válce,“ uvedla mluvčí povodí Gabriela Tomíčková.

První lano se nachází těsně pod jezem a je ukotveno do betonových zdí. Druhé lano bude umístěné asi 12 metrů pod jezem. Současně budou do betonových zdí na obou březích uchycena ocelová stupadla a madla, sloužící k bezpečnému sestupu záchranářů do podjezí. Jez Řepčín tak bude z hlediska záchranných prvků nejlépe vybaveným jezem v Povodí Moravy. Již loni podnik k jezu umístil zábradlí, informační tabule i záchrannou podkovu na laně.

Nové zabezpečení uvítal i Jiří Kubálek z Vodácké školy záchrany z Nového Města nad Metují, která na opatřeních spolupracovala. Obdobná lana se již použila na jezu v Českém Šternberku. „Hasiči budou mít za co se navázat, nebudou přímo ohroženi. Zásah tak bude účinnější a také bezpečnější,“ řekl Kubálek, který sílu vody v jezu vyzkoušel na vlastní kůži. „I když jsem byl přivázán na laně, vůbec se mi to nelíbilo. Stačí vysadit jedno tempo a jste pod vodou. Jde tam o vteřiny,“ dodal záchranář.

S dalšími bezpečnostními prvky na jezech v Olomouckém kraji letos vodohospodáři nepočítají. „Čekáme na rozhodnutí z ministerstva, jak to bude s financováním. Jen toto zabezpečení stojí 120 000 korun a je důležitá i údržba. Povodí Moravy to zatím dělá z vlastních peněz,“ doplnila Tomíčková.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Tragédie se na jezu udála loni v červnu při výletu sedmé třídy novojičínské školy, která splavovala řeku na raftech. Třináctiletý chlapec skočil o přestávce z břehu do řeky. Ve snaze jej zachránit se za ním vrhla učitelka i instruktor. Učitelce a chlapci již nebylo pomoci, instruktor zemřel později v nemocnici.

Loni v březnu se na stejném místě do vody vrhla za topícím se synem i třiatřicetiletá žena. Chlapce vytáhli z vody svědci a záhy se probral, žena na následky tonutí po několika dnech zemřela.