Kdo koupí areál OP Prostějov?

Prostějov - Areál zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov čeká prodej. Podle odborníků nebude snadný zejména kvůli rozsáhlým prostorám. Podle zástupců města využití plochy limituje i její poloha v průmyslové zóně.

Světla v dílnách oděvního gigantu zhasla naposledy přesně před dvěma lety. A s tím vyvstala otázka, co s obrovskými výrobními plochami. Insolvenční správkyně proto požádala soud o souhlas s prodejem. „Samotný prodej chci zahájit ještě letos. Již dříve ho schválil věřitelský výbor i zajištěný věřitel, Česká spořitelna,“ uvedla správkyně Miloslava Horská.

V areálu oděvního podniku sídlila ještě donedávna střední škola, teď tu zůstala už jen výrobna měřenek, ale i ta se bude brzy stěhovat. Podle nového majitele výroby na míru, společnosti AMF Reece z Prostějova, opustí zaměstnanci prostory OP natrvalo začátkem zimní sezony. „Výroba v areálu OP je nehospodárná, energeticky náročná, složitě řiditelná, má to jen negativa,“ řekl jednatel firmy Igor Komloš.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Místo v průmyslové zóně je podle zástupců města lukrativní. Výrobní haly jsou ovšem příliš specifické. „Budovy byly vybudovány historicky pro oděvní výrobu, tomu je uzpůsoben skelet i únosnost podlaží,“ konstatoval náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD). Podle odborníka, který má prodej OP na starosti, budovy do budoucna nejlépe poslouží právě výrobě.

O prostory se údajně vážně zajímalo deset podnikatelů. Cenové nabídky podali minulý týden. Už loni v listopadu zahájila správkyně prodej pobočných závodů textilky. Většina už našla kupce. Například jesenický areál si vybral švédský výrobce konfekce Cavaliere.