Nové zvony stoupají do věže karvinského kostela, rozezní se zítra

Karviná - Čtyři nové zvony Barbora, Panna Marie Fryštátská, Jan Pavel II. a téměř dvoutunový Benedikt budou už brzy znít Karvinou. Zvony přicestovaly z německého Pasova a ode dneška budou zavěšeny ve věži kostela Povýšení svatého kříže. Vyzvednuty by měly být do druhé hodiny odpoledne. Pak je ve věži ještě čeká seřizování a rozezvoní se zítra kolem 19. hodiny.

Největší zvon je pojmenován po sv. Benediktovi z Nursie, který je patronem Evropy. Toto jméno vybrali karvinští duchovní. V dnešní době Evropa zapomíná na své křesťanské kořeny a duchovní proto chtěli, aby zvon Evropě připomínal její základy, uvedl farář Daniel Vícha. Jména dalších zvonů určili sami obyvatelé Karviné v anketě.

Zvony dnes nahrazují původní ocelolitinové. „Nejnáročnější bylo dostat nejtěžší původní zvon, který má celkovou váhu kolem dvou a půl tuny, ven,“ uvedl Jan Tralich z technického zajištění zvonů. Zvony jsou ulité z pravého bronzu. Z Pasova do spřátelené firmy do Polska přišly tzv. holé – bylo třeba na ně udělat závěsy a zejména ukovat srdce – na jeho váze velmi záleží, uvedl Tralich.

A co bude se zvony původními? Tři staré zvony si už na podzim převezmou fary v pohraničí, které o ně za války také přišly. Jeden zvon zůstane jako památka na věži a další bude v městském parku, kde si jej lidé budou moci prohlédnout.

Rekonstrukce kostela odhalila staré fresky

V rámci rekonstrukce kostel odhalil i zajímavou památku. V roce 2010 při sondách do stěn byly objeveny fresky, konkrétně cyklus ze života sv. Barbory a ze života sv. Kateřiny. Jedná se o gotické malby přibližně z roku 1410. Byly ukryty pod osmi vrstvami omítky. „Nyní sháníme prostředky na to, aby se tyto malby mohly restaurovat a konzervovat,“ uvedl Vícha. Na rekonstrukci přispěla EU 85 % z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko a 15 % je podíl karvinské farnosti.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)