U Rousínova je D1 poloviční

Brno – Obousměrně jedním jízdním pásem se jezdí po dálnici D1 přibližně v pětikilometrovém úseku mezi sjezdy na Slavkov a Rousínov. Začala tak rozsáhlá rekonstrukce několika úseků dálnice u Brna. V příštím týdnu k rousínovské uzavírce přibude další omezení na jižním obchvatu Brna. Práce potrvají až do konce října.

U Rousínova začali silničáři opravovat jízdní pás ve směru na Ostravu. Mezi 211. a 215. kilometrem je proto sveden provoz do pásu, kterým se obvykle jezdí na Prahu. Opravy potrvají do 31. října.

Až skončí vlna návratů z prázdnin, začne příští pondělí další velká uzavírka. V Brně bude do 26. října zúžen směr na Prahu mezi 194. a 199. kilometrem. Spolu s pravým pruhem uzavřou silničáři také sjezd Brno-centrum. „Také se bude opravovat připojovací pruh na D2 kolem prodejny IKEA,“ upozornila Pavla Polláková z Ředitelství silnic a dálnic.

Za opravu dálnice u Rousínova zaplatí ŘSD 48,5 milionu korun. Cena je poloviční oproti původnímu očekávání, podle Pollákové jde o nejvýraznější snížení ceny zakázky na státních tazích v posledních třech měsících. Práce u Brna budou stát dálniční správu dalších 86,5 milionu korun.

Na D1 v Brně se objeví dělníci i příští rok. Měli by pracovat na témže místě jako letos, ale v opačném směru. Zároveň je v roce 2013 v plánu oprava povrchu mezi 220. až 225. kilometrem ve směru na Vyškov za 32 milionů korun. Zatím by měly začít také práce na velké modernizaci dálnice, která má probíhat příštích pět let mezi Prahou (resp. Mirošovicemi) a Brnem (Kývalkou).