Stavba nové lanovky na Sněžku má zpoždění

Pec pod Sněžkou – Stará lanovka na Sněžku již čtyři měsíce nejezdí, spodní úsek na Růžovou horu vstoupil do posledního týdne provozu. Stavba nové lanovky se však již zpozdila a začíná se prodražovat. Město Pec pod Sněžkou zatím má na vícenáklady peníze a doufá, že se stavba nezpozdí natolik, že by hrozila ztráta evropské dotace.

Zpoždění, které stavba nové lanovky nabrala, není bezdůvodné. Dělníci nejprve museli přerušit práce, když narazili na elektrický kabel nezakreslený v plánech, poté je zdrželo i kamenité podloží. Pokrok je tak téměř rok od slavnostního zahájení stavby málo patrný. Podle starosty Pece je to ale v pořádku. „Stavba bude letos kostrbatá v tom smyslu, že hrabete. A hrabete na čtyřech a půl kilometrech,“ poukázal starosta Alan Tomášek.

Vedení města věří, že se zpoždění stavební firmě podaří rychle stáhnout. V opačném případě by hrozila ztráta 200milionové evropské dotace. Trutnovská firma BAK ovšem obdobně optimistická není, o stavbě dokonce odmítá hovořit. „Nechci se s vámi bavit. To je můj osobní důvod,“ uvedla pouze Vladimíra Baťková, která ve stavební firmě pracuje jako mluvčí.

Lanovka na Růžovou horu se staví již za provozu staré dráhy.
Zdroj: ČT24

Společnost se přesto ozvala radnici Pece, protože při stavbě vznikají vícenáklady. Jejich úroveň zatím město neznepokojuje. „Předpokládáme, že budou do deseti milionů korun. Máme je kryté rozpočtovou rezervou, která je zhruba patnáct milionů korun,“ ubezpečil starosta Tomášek.

Spodní úsek dvouúsekové dráhy z roku 1949 se nadobro zastaví 2. září v 19 hodin. Horní úsek, který vedl z Růžové hory na Sněžku, tak přežije o více než čtyři měsíce. Nová lanovka, kterou dodá italský Leitner, by měla být v provozu od jara 2014.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)