Soud potvrdil tresty lékárnicím za prodej léků na pervitin

Brno - Brněnský krajský soud v odvolacím řízení potvrdil tresty pro lékárnice z Pohořelic za prodej léčiv na výrobu pervitinu ve velkém. Sylva Kolleová si odsedí čtyři roky vězení. Součástí jejího trestu je i šestiletý zákaz prodeje léčiv. Její zaměstnankyně Blanka Grycová dostala za obchod s léky tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Odvolací soud se tak ztotožnil s původním verdiktem, který v červnu v kauze vynesl břeclavský soud. Kolleová dostala přísnější trest. Byla majitelkou lékárny a obchody řídila. Grycová plnila coby podřízená její pokyny. Proti rozsudku břeclavského soudu se tehdy odvolaly. Mohou podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek. Kolleová tedy musí nastoupit do vězení. Kolleová s Grycovou prodaly zákazníkům léky na nachlazení, ze kterých bylo možné vyrobit až 28 kilogramů drog za téměř 30 milionů korun.

Léky, z nichž je možné vyrobit pervitin, lze v ČR prodávat pouze na občanský průkaz a jen po jednom balení. Nakupujícím v Pohořelicích byla obvykle mladá dívka, kterou posílali výrobci drog. Přinesla si deset i více občanských průkazů a na každý z nich si koupila jeden balíček léčiv. Magistry si data z průkazů pouze zapsaly. Dívka za nákup následně dostala tisíc korun od toho, kdo si u ní léky objednal. Totožnost odběratelů není dosud známa.

Lékárnice vinu popírají. Prý netušily, že se z léků bude vyrábět pervitin. Obžaloba a soudy jim neuvěřily. V prodeji pokračovaly i v době, kdy je za obchody stíhala policie. Případ je podle kriminalistů ojedinělý.