Ovzduší na Ostravsku mají pomoci ekologické projekty

Ostrava - Průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji by mohly od roku 2015 ročně vypouštět do ovzduší o dalších 1 100 tun prachu méně. Celkové množství průmyslových emisí prašných částic by se tak mohlo snížit zhruba na 1 900 tun za rok. Pomohou tomu ekologické projekty, na které znečišťovatelé ovzduší mohou získat celkem pět miliard korun z EU, řekl náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Znečišťovatelé z Operačního programu Životní prostředí požadují peníze na více než tři desítky ekologických projektů. O úspěšných projektech by Státní fond životního prostředí mohl rozhodnout v nejbližších dnech. Evropské peníze pokryjí 90 procent nákladů investic do ekologizace provozů. Celkem z tohoto operačního programu šlo nebo půjde do regionu zhruba 8,5 miliardy korun. „Je to významná pomoc, snížíme prach který produkují průmyslové podniky v regionu, o jednu třetinu,“ podotkl hejtmanský náměstek Novák.

Ze statistik zveřejněných krajským úřadem vyplývá, že ještě v roce 2003 bylo z průmyslu do ovzduší z průmyslových zdrojů vypouštěno 4 986 tun prachu ročně, letos by to mělo být podle odhadů přibližně 3 000 tun za rok. V roce 2015, do kdy musí být projekty podpořené dotací z EU dobudovány, to má být 1 900 tun.

Třinecké železárny, které patří mezi největší znečišťovatele, ročně vypustí do ovzduší přibližně 700 tun prachu. Snížení tohoto množství o třetinu znamená investovat dvě miliardy. Některé firmy se ale obávají, že mohou kvůli ekologickým výdajům přijít na mizinu. „Ekologické stavby jsou stavby, u kterých se nepočítá ekonomická návratnost. Ekonomiku podniku zatěžují, zvyšují náklady,“ poukázal Petr Baranek z ArcelorMittal Ostrava.

Všichni se potom shodují, že ani všechna plánovaná opatření nemusí vést k žádnému zlepšení, pokud se podobně nezachovají také podniky v Polsku. Zasáhnout by podle vedení kraje měla Evropská komise.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)