Školky v Rokycanech jsou přeplněné

Rokycany - Školky v Rokycanech se potýkají s nebývalým přívalem dětí. Některé musely odmítnout každou druhou žádost a skoro plné jsou už i soukromé mateřské školy. Radnice přitom už před dvěma lety nechala kvůli nedostatku míst přistavět dvě nové třídy.

Mateřská škola U Saské brány v Rokycanech letos musela odmítnout nejvíc dětí ve své historii. Na své dvě budovy dostala 130 žádostí. „Mohli jsme uspokojit pouze 63 žádostí, což je méně než polovina. A to se vlastně v historii mateřské školy nikdy nestalo,“ podotkla Věra Zagorová, ředitelka MŠ U Saské brány a Pohádka. V podobné situaci jsou i zbylé tři mateřské školy ve městě.

Trojice rokycanských školek Školní, Čechova a Borek měla 150 zájemců, přijmout může ale jenom 90 dětí. Školky čekají, že se jim v září budou hlásit ještě rodiče, kteří propásli zápis, nebo ti, kteří se přistěhovali. Šanci ale mají jen u těch soukromých a i ty jsou skoro plné. Rodičům pak už zbývá jen zaplatit si soukromé hlídání. „Snažíme se navyšovat kapacitu tříd v rámci vyhlášky o předškolním vzdělávání až na tu nejvyšší míru, která je možná,“ sdělila Vladimíra Vídršperková, odbor školství a kultury, Rokycany.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Kromě toho, že mají teď děti populačně silné ročníky přelomu 70. a 80. let, hraje podle ředitelek roli i sociální situace rodin. Řada rodičů se rozhodla pro rychlejší čerpání mateřské dovolené na dva roky a teď chtějí zpátky do práce. Děti mladší tří let ale školky neberou. „O takové malinkaté děti se nemůžeme postarat, protože na to bohužel nemáme vůbec síly,“ uvedla Eva Blechová, ředitelka MŠ Školní, Čechova a Borek, Rokycany.

„Bohužel je tu mezera mezi dětmi dvouletými a tříletými. Nejsou jesle, jeslí je minimum,“ zmínila Olga Zíková, zástupkyně ředitelky MŠ U Saské brány a Pohádka. Na místo ve školce mohou zapomenout i rodiče, kteří jsou na mateřské se svým druhým dítětem.