Zoo ve Dvoře Králové prý nebude muset vracet zvířata

Dvůr Králové nad Labem - Podle mluvčí zoologické zahrady ve Dvoře Králové Jany Myslivečkové nebude vyloučením zoo ze světové asociace zahrad (WAZA) ohrožen další rozvoj ani chov ohrožených zvířat. WAZA kritizovala porušení etického kodexu při převozu řady zvířat, samotná zahrada však pochybení odmítá. Zoo podpořili bývalí ředitelé pražské i chomutovské zoo Petr Fejk a Přemysl Rabas. Naopak dlouholetí kritici současného vedení z Občanského sdružení Safari Archa 2007 uvedli, že vyloučení z WAZA otevře zoo prostor pro „obchodování se zvířaty“.

„WAZA žádná zvířata nevlastní, ani nemá oprávnění je poskytovat a také sama nerealizuje žádné chovné programy,“ uvedla mluvčí. Dvorská zoo tvrdí, že organizace jim nesdělila žádné důvody pro ukončení členství. „Vzhledem ke způsobům, jakým WAZA s naší zoo jednala, jsme sami zvažovali vystoupení. Informace podaná některými médii, že byla ZOO Dvůr Králové vytýkána špatná péče o zvířata, není pravdivá. ZOO Dvůr Králové vždy dodržovala všechny zákonné předpisy,“ uvedla mluvčí.   

Podle Myslivečkové zahrada ušetří každoročně několik set tisíc korun, které dosud za členství ve WAZA platila, ušetřené peníze budou použity na financování provozu zahrady. Dvorská zoo tvrdí, že vzhledem k tomu, že ve světě je téměř 2 000 zahrad a členem WAZA jich je zhruba 250, nehrozí omezení spolupráce s ostatními zahradami.   

Asociace uvedla, že se jí nelíbí porušení etického chování v souvislosti s řadou převozů zvířat. Světová asociace zahradu rok sledovala, ve Dvoře Králové ale podle ní chyby nenapravili. „Členství ZOO Dvůr Králové proto bylo ukončeno pro neschopnost splnit standardy reprezentované etickým kodexem WAZA,“ uvedl dříve výkonný ředitel asociace Gerald Dick.

WAZA prý zahradu vyloučila bez konkrétního vysvětlení

Dvorskou zoo dnes podpořili také bývalý ředitel Zoo Praha Petr Fejk a bývalý ředitel Zoo Chomutov Přemysl Rabas, kteří jsou oba čestnými členy WAZA. „Jsme přesvědčeni, že ZOO Dvůr Králové byla a stále je zahradou splňující nejpřísnější chovatelská i morální kritéria srovnatelná s nejlepšími zoo světa a že nejsou relevantní důvody k jejímu vyloučení,“ uvedli ve společném prohlášení. 

Oba tvrdí, že WAZA k vyloučení dvorské zoo přistoupila jednostranně a bez konkrétního vysvětlení, které podle nich žádali hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc či několik čestných členů WAZA z České republiky. Bývalí ředitelé v takovém postupu vidí nespravedlnost.

Zástupci Občanského sdružení Safari Archa 2007, kteří současné vedení dvorské zoo dlouhodobě kritizují, na svém webu naopak uvedli, že se ředitelce Daně Holečkové podařilo z dříve prestižní zahrady udělat lunapark s atrakcemi a stáje pro rozmnožování exotických druhů zvířat pro prodej a kšeftování. Podle sdružení může být Holečková s vyloučením z WAZA spokojena. „Nemusí se na nic a na nikoho ohlížet, může se pustit směle do podivného obchodování se zvířaty,“ stojí na webu sdružení.