Muzeu sundali stavebníci střechu, potom utekli

Dvůr Králové nad Labem – Bez střechy zanechala stavební firma budovu královédvorského muzea. Uprostřed objednaných prací firma oznámila radnici, že se jí nevyplatí zakázku dokončit a dělníky stáhla. Přerušená rekonstrukce tak může budovu, jejíž stav měla zlepšit, nakonec vážně poškodit.

Útroby budovy muzea ve Dvoře Králové z 18. století chrání před rozmary počasí pouze igelitová plachta. Na první pohled je to v pořádku, protože radnice objednala rekonstrukci historické stavby. Práce na ní však nepokračují. Vedení města se teď bojí, co bude dál – nejenom se zakázkou, ale i s budovou. „Střecha je zakryta provizorně, což není dlouhodobě udržitelné. Potřebujeme, aby objekt nechátral a nebyly na něm způsobené škody,“ uvedl místostarosta Dušan Kubica.

Muzeum měla za deset milionů korun opravit ostravská firma RESA. Práce začaly v červnu, v polovině srpna však všichni dělníci zmizeli. Když je Královédvorští začali hledat, zjistili, že se firma ze stavby zcela stáhla. „Uvedla důvod, že ji koupila jiná společnost a ta nemá z ekonomických důvodů zájem na zakázce pokračovat,“ tlumočil vzkaz firmy RESA místostarosta Kubica. Společnost je nyní v insolvenci a její jednatel nadále nekomunikuje.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Bez střechy zůstane muzeum zřejmě až do zimy. Spolehlivějšího dodavatele bude muset město vybrat v novém výběrovém řízení, které potrvá nejméně čtyři měsíce. Kromě poškození budovy je tak ohrožena další výstavní činnost. „My jsme doufali, že na podzim budeme moci začít s výstavní činností v původních prostorách,“ poukázala ředitelka královédvorského muzea Alexandra Jiřičková.

Přestože stavební firma zběhla od práce a muzejní budova zřejmě bude muset přečkat zimu beze střechy, má radnice alespoň jednu dobrou zprávu. Osmimilionová dotace z Evropské unie, kterou město na opravu muzea čerpá, zatím není ohrožena.