Vězni komunistů připomněli na Hostýně staré křivdy

Chvalčov (Kroměřížsko) – Na svatý Hostýn zamířila již podvacáté tzv. muklovská pouť. Bývalí vězni komunistického režimu společně s dalšími pěti tisíci lidmi vzpomněli na nespravedlnost, kterou zažili, i mučení a smrt svých přátel v komunistických žalářích.

Ze čtvrt milionu lidí vězněných komunistickým režimem ještě mnoho žije a může vyprávět o svých osudech. Některé byly velmi pohnuté. Například Josef Brázda z Doubravníku na Brněnsku skončil po vykonstruovaném procesu v pracovních táborech, dostal se i do tzv. Věže smrti v Ostrově. „To byl trestný tábor a nezadal si s nacistickými koncentráky,“ řekl během pouti.

Podle organizátorů muklovské poutě je potřeba poslouchat vzpomínky politických vězňů. „Říká se, že historie je nejlepší učitelka života. Myslím, že jsme se z minulosti ještě dost nepoučili,“ poznamenal opat Strahovského kláštera Michal Josef Pojezdný.

Rok od roku se účastní pouti méně obětí komunismu. Poprvé se na Hostýně konala v roce 1993. „Bylo nás mnohonásobně více. Někteří dokonce došli pěšky z nádraží, což by dnes už asi nikdo nedokázal,“ vzpomněl místopředseda Konfederace politických vězňů ČR František Šedivý, který strávil v komunistickém vězení 12 let.

Oběti komunismu na Hostýně připomíná pomník, na kterém jsou mimo jiné vyznačeny názvy nejvýznamnějších komunistických lágrů a věznic – Uherské Hradiště, Jáchymov, Pardubice, Pankrác… V době komunistického režimu bylo v letech 1948 až 1989 z politických důvodů popraveno kolem 240 lidí, uvězněno však asi 250 tisíc osob. Mnoho lidí nalezlo smrt kulkou při útěku přes hranice, další byli umučeni při výslechu nebo zemřeli po krutém zacházení ve vězení.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)