Brno změní podmínky pronájmu startovacích bytů

Brno – Nezájem o tzv. startovací byty přinutil brněnskou radnici zmírnit podmínky pro jejich přidělení. Projekt tak dostane druhou šanci. První nabídkové kolo skončilo fiaskem, když se přihlásili jen čtyři zájemci.

Startovací byty pro mladé páry nabízelo Brno v rekonstruovaném panelovém domě, k dispozici jich bylo 44. Zatímco se úředníci chystali, jak budou losovat šťastné nájemníky, dorazily v řádném termínu čtyři přihlášky. Město prodloužilo termín k jejich podávání do konce srpna, nakonec se ozvalo 21 zájemců. K ospravedlnění investice za 34 milionů je to však stále málo – nejméně 23 bytů zůstane prázdných. „Výsledek není uspokojivý. Vedle toho, že jsme informaci poskytli v nejméně vhodnou dobu – v době dovolených – zdají se velkou překážkou tvrdě nastavené podmínky,“ hledal příčiny nezdaru primátorský náměstek Oliver Pospíšil

Mezi zásadními překážkami, které podle radnice mohly mladé páry odradit, byly podmínky, aby zájemci byli manželé a aby měli stavební spoření.

Vzhledem k nezájmu o startovací byty se radní koalice může teď hůře bránit opoziční kritice projektu. TOP 09 jej označila za „šrotovné pro developery“. S městskou vládou se opozice shoduje, že je nutné podmínky upravit. O změnách by mělo hlasovat zastupitelstvo v říjnu.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)