Frýdek-Místek si stěžuje na státního zástupce z případu manipulovaných zakázek

Frýdek-Místek – Na žalobce Ladislava Hradila podal stížnost magistrát Frýdku-Místku. Hradil dozoruje vyšetřování městských zakázek. Obviněn už byl například náměstek primátora Dalibor Hrabec nebo ředitel městské policie Milan Sněhota. Vedení města ale tvrdí, že je vyšetřování vedeno neodborně a státní zástupce poskytuje médiím zaujatá vyjádření. Magistrát chce, aby byl Hradil z případu odvolán a kázeňsky potrestán. Státní zástupce však pochybení odmítá.

Text stížnosti na státního zástupce Ladislava Hradila schválila frýdecko-místecká rada. „Jsme povinni dbát dobré pověsti města. Mediální vystoupení státního zástupce jsou neprofesionální a zaujatá. Mají předem odsuzující charakter,“ uvedl primátorský náměstek Hrabec, který také o podání stížnosti informoval zastupitele.

Okresní státní zástupce Jiří Jarnota zatím stížnost na svého podřízeného nedostal. „Až se tak stane, budeme se jejím obsahem zabývat,“ řekl. Samotný Hradil odmítá, že by pochybil. „Všechna má mediální vystoupení byla v pořádku. Stojím si za tím, co jsem řekl. Bylo to v rámci zákona,“ je přesvědčen.

V případu veřejných zakázek ve Frýdku-Místku stíhá policie jedenáct lidí – čtyři pracovníky magistrátu a sedm podnikatelů. Podle vyšetřovatelů manipulovali deset zakázek v přibližné hodnotě šesti milionů korun. Zakázky podle policie dopadly podle předem určeného výsledku.

Jedním z obviněných je primátorský náměstek Dalibor Hrabec, který proto musel dnes čelit opozičnímu pokusu o odvolání. Zastupitelé ODS se pokusili do programu jednání prosadit bod, který by hlasování o odvolání umožnil, ten však byl zamítnut. Hrabec odmítá, že by se podílel na manipulaci veřejných zakázek, upozornil také, že svoji rezignaci nabídl městské koalici, která ji však odmítla.