V Hradci Králové se bouří proti změnám územního plánu

Hradec Králové – Část obyvatel Hradce Králové protestuje proti připravované koncepci nového územního plánu. Tvrdí, že dokument důležitý pro další rozvoj města nebere v potaz ideový návrh, který vzešel z mezinárodní soutěže objednané přitom městem, a radnici vytýkají, že je radnice o nové podobě plánu dostatečně neinformovala. Vedení města ovšem takové výhrady odmítá. Město by se novým územním plánem mělo začít řídit v roce 2015.

„Podle našeho názoru město v této problematice málo informuje jak občany města, tak majitele pozemků,“ tvrdí organizátor petice Ondřej Pokorný. Podle jednoho ze signatářů Michala Dundy navíc město změnou v plánu znehodnotí řadu pozemků včetně přírodního parku Orlice.

Radnice ovšem tvrdí, že pro informování obyvatel dělá maximum, dokonce víc, než ukládá zákon. „Jednak jsme uspořádali tři termíny otevřených besed pro veřejnost, dále jsme prodloužili lhůtu pro veřejné projednání konceptu územního plánu ze zákonných třiceti dnů na dva a půl měsíce,“ podotkla vedoucí oddělení územního plánování Martina Rambousková.

Oficiálních námitek k dokumentu je v tuto chvíli sedmašedesát a podle magistrátu je stále prostor pro diskusi a případné změny. „Právě se nacházíme v začátku projednání, kdy jde tyto požadavky uplatnit,“ upozornil hlavní architekt města Petr Brůna. Námitky a připomínky mouhou lidé podávat do 4. října, veřejné projednání bude 19. září.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)