Držte se za jízdy! Brněnský dopravní podnik ukazuje proč

Brno - Co se stane, když se cestující nedrží za jízdy, ukazují spoty brněnského dopravního podniku přímo v tramvajích. Kampaň dopravní podnik vytvořil společně s vědci Vysokého učení technického, kteří nasimulovali situace při prudkém brzdění. Právě nedbalé držení může za každé čtvrté zranění v tamní MHD.

Záběry ukazují, co udělá s cestujícími v tramvaji prudké brzdění ve čtyřicetikilometrové rychlosti. Ty, kteří se nedrží, vymrští setrvačnost prudce dopředu, nebo přímo k zemi. Brněnský dopravní podnik začal záběry tento týden pouštět přímo ve vozech. „Zejména starší lidé, i když sedí, by se měli za jízdy držet nějakého madla, které je třeba před nimi, a pokud možno nesedat si na ty sedačky, které nemají možnost držení,“ uvedla Linda Škrancová, mluvčí brněnského dopravního podniku.

Ročně zaznamená DP v Brně stovky nehod

Různě vážných nehod dopravní podnik v Brně loni zaznamenal přes sedm set s více než stovkou zraněných, přibližně čtvrtina cestujících přišla k úrazu právě kvůli špatnému držení.

Náhle brzdit musí řidiči tramvají nebo trolejbusů při sebemenším náznaku ohrožení. Na rok starých záběrech ze srážky tramvají v Brně je vidět, jak tlak nárazu vytrhl z podlahy i šrouby, které zajišťují sedačky. Držení v takovém případě může i zachránit život. „V případě, že se nedrží, tak jsou to opravdu například vážná poranění hlavy, páteře, dolních končetin,“ uvedl Radek Turin, Zdravotnická záchranná služba Brno.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)