Stříbro na stopě hornického objevu

Plzeň - Pravděpodobně nejstarší české horní dílo objevili archeologové ve Stříbře na Tachovsku. Podle prvních odhadů by měl důl, který se podařilo objevit v rámci průzkumu při probíhající rekonstrukci náměstí, pocházet ze dvanáctého století. Pokud se tato hypotéza potvrdí, je víc než pravděpodobné, že se v lokalitě těžilo ještě před založením města v roce 1183. Těžební štola se totiž nachází přímo v centru Stříbra.

Archeologové jsou ve svých pracích momentálně v třímetrové hloubce pod povrchem. Zde také objevili první minerály, které dokazují, že se v místě nacházela těžená žíla křemenné rudy. „U skály se rozdělal oheň, hornina se rozpálila a potom se polila buďto octovou vodou nebo studenou vodou,“ přiblížil princip práce středověkých těžařů ředitel stříbrského městského muzea Zbyněk Navrátil.

Podle starosty města Bohuslava Červeného jsou tak archeologové na stopě významnému objevu. „V oblastech města Stříbra se vlastně kutalo nejdříve v celých Čechách a toto bude určitě potvrzeno,“ uvedl starosta.

Archeologický výzkum odhalil ve stejné oblasti také staré obvodové zdi minoritského kláštera a vedení města teď zvažuje, jak s objevem naloží. Jednou z možností je nechat dílo zastřešit sklem tak, aby bylo přístupné veřejnosti.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)