Stíhaný exnáměstek měl prosazovat dotace pro vybrané projekty

Ústí nad Labem – Pavla Koudu, který se po svém úterním zatčení vzdal funkce náměstka hejtmanky Ústeckého kraje, stíhá policie podle informací České televize kvůli důraznému prosazování evropských dotací pro vybrané projekty. Státní zastupitelství zatím informace nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Kouda zřejmě tlačil na úředníky ROP Severozápad, kteří dotace přidělují, a některým i vyhrožoval. Podle Mladé fronty Dnes tak chtěl získat evropské dotace pro předem vybraných deset projektů, které v seznamu žadatelů označil tečkou.

Mezi projekty, pro které měl Pavel Kouda shánět dotace, byla propagace rekultivovaných území na Mostecku za 40 milionů korun. S tím však bývalý náměstek neuspěl, Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dotace projektu nepřiznala. Nakonec Kouda prosadil alespoň její částečné financování z krajského rozpočtu. Exnáměstek se zřejmě zasazoval za evropské dotace také pro tři krušnohorská lyžařská střediska za 180 milionů korun.

Kromě samotného prosazování projektů se policie zabývá také metodami, které k tomu Pavel Kouda používal. Bývalý zaměstnanec dotačního úřadu Leo Steiner a podle deníku Mf Dnes také jedna z Koudových spoluobviněných úřednice Irena Kotlanová tvrdí, že tehdejší hejtmanský náměstek úředníkům vyhrožoval a křičel na ně.

Pavel Kouda je ve vazbě, kam ho soud poslal, aby nemohl obviňovat svědky nebo pokračovat v činnosti, pro kterou ho stíhá policie. Vazbu uvalil ústecký okresní soud také na Pavla Markvarta, ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Obviněni jsou v témže případu také dva Markvartovi předchůdci Pavel Vráblík a Petr Kušnierz a dvě úřednice ROP Severozápad. Všechny policie stíhá pro trestné činy zneužití pravomoci a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Každému z nich hrozí až dvanáct let vězení.

Vstup a reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)