PODÍVEJTE SE, jak byl slavnostně nasvícen kostel na Zelené hoře

Žďár nad Sázavou - Santiniho poutní kostel na Zelené hoře ve Ždáru nad Sázavou byl slavnostně nasvícen. Lidé tak oslavili několik výročí spojených právě s tímto místem. Takzvaná Klášterní noc připomněla především 290 let od vysvěcení této stavby slavného architekta. Zelená hora patří na seznam UNESCO od roku 1994.

Poutní kostel na Zelené hoře vybudovaný slavným architektem Janem Blažejem Santini-Aichlem se barevně velmi výrazně proměnil. Na zdech ambitu se až do půlnoci střídaly nejrůznější světelné efekty a návštěvníci se mohli díky krátkým filmům seznámit také se všemi památkami na seznamu kulturního dědictví.

Jana Schnappelová, pořadatelka projektu Rozsviťme:

„Na počest významného výročí organizace UNESCO jsme za podpory Czechturismu a Českého dědictví UNESCO uspořádali projekt Rozsviťme, během kterého rozsvítíme všech 12 českých památek UNESCO.“

Klášterní noc ve Žďáru nad Sázavou připomínala i další významná výročí. „Žďárský klášter vznikl před 760 lety, Zelená hora, na které stojíme, byla vysvěcena před 290 roky,“ prohlásil hlavní organizátor oslav Stanislav Růžička.

Zaznělo několik přednášek, konaly se volné prohlídky cisterciáckého kláštera a stovky návštěvníků si nenechaly ujít koncerty v bazilice Nanebevzetí Panny Marie i v samotném kostele na Zelené hoře.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)