Obyvatelé Slaného mají strach z plánované bioplynové stanice

Slaný – Zemědělský podnik Ovus chce ve svém areálu u Slaného vybudovat bioplynovou stanici. Lidé ze Slaného a okolních obcí se bojí zápachu, zvýšené dopravy a také možného výbuchu elektrárny. Firma ale tvrdí, že bioplynová stanice splňuje všechny normy a zatěžovat životní prostředí nebude.

Přes osm tisíc tun slepičího trusu ročně vyprodukuje zemědělská farma Ovus u Slaného. Odevzdává ho místním zemědělcům, kteří ho pak zaorávají do polí. Teď by firma chtěla využít nestrávené zbytky k výrobě energie a tepla. Tento záměr ale vzbudil velký odpor místních. Sepisují petice a elektrárnu poblíž svých domů nechtějí.

Starosta obce Hrdlív Radek Růžička říká, že obavy jsou hlavně ze zápachu, ale také ze zvýšené dopravy. Vedení Ovusu ale spočítalo, že dopravní zátěž zůstane na stejné úrovni jako teď a zápachu se prý místní paradoxně díky bioplynce úplně zbaví. „Zemědělci od nás odebírají trus, takže nepojedou s prázdným návěsem, ale přivezou siláž ze svých zásobníků a odvezou si fermentovaný trus, který už bude zbavený zápachu, protože bude vyhořelý v té bioplynové stanici,“ vysvětlil jednatel firmy Ovus Tomáš Milich.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Lidé si stěžují na špatnou informovanost a vadí jim i přístup města. To nejdřív vydalo k elektrárně souhlas, později ale zastupitelé hlasovali proti – poté, co vyslechli Pavla Zlámala, jednoho z odpůrců stavby. Nyní už se však zase přiklání spíš k podpoře projektu. Podle Pavla Zlámala došlo k určitým změnám v rámci stavební dokumentace.

Slánští zastupitelé v týdnu absolvovali exkurzi do provozu zemědělského závodu, na konci září budou totiž znovu rozhodovat, jestli záměr firmy podpoří, nebo ne.