Vedení Přerova se sejde kvůli (ne)přestavbě Škodovy ulice

Přerov – Odpolední jednání přerovského zastupitelstva může výrazně napovědět, jaký bude osud Škodovy ulice a především jejich zbývajících obyvatel. Lokalitu obydlenou převážně Romy koupila před pěti lety od přerovské radnice soukromá společnost s příslibem, že zde vybuduje luxusní čtvrť s byty a obchody. Vystěhovat původní nájemníky a začít s přestavbou měla firma stihnout do poloviny letošního září. Už nyní je jasné, že firma nedodrží smluvní termín – i proto bude jednání přerovských zastupitelů zřejmě vyhrocené.

Termín dokončení demolice připadá na čtvrtek 13. září. Podle krajské redaktorky ČT Evy Knajblové sice firma v minulosti stihla zdemolovat čtyři cihlové objekty, zbývající tři ale stále stojí a žije v nich nyní šest rodin. Přeměna přerovského ghetta v luxusní čtvrť tak podle místních směřuje k fiasku.

Majiteli pozemků, firmě Opera Bohemia, tak město může uložit až půlmilionovou pokutu a odstoupit od kupní smlouvy. Pokud by však chtělo získat objekty a parcely zpět, bude je muset převzít i se sedmimilionovým dluhem. Právě tolik peněz si nový vlastník na demolici půjčil od společnosti Remedies, která tak má na pozemcích zástavní právo.

Prodej pozemků ve Škodově ulici už od samého začátku kritizuje opozice. V minulosti jí vadil fakt, že nový majitel koupil objekty spolu s pozemky o rozloze téměř 5 000 metrů čtverečních za 1,5 milionů korun. Radnice se navíc podle opozice měla o celý projekt zajímat víc, o jeho financování a další záruky. Současné vedení města může firmě smlouvu prodloužit, nebo ji vypovědět. Může se také obrátit na soud.

Přerov jedná kvůli nedodržení termínu demolice (zdroj: ČT24)