Recept na nezaměstnanost mladých bez kvalifikace: Malá řemesla

Jihlava - Jihlavská charita slaví 20. výročí své existence, při té příležitosti realizuje nový vzdělávací projekt s názvem Malá řemesla. Financuje ho Evropský fond a šanci v něm najdou lidi bez kvalifikace, s nízkým stupněm vzdělání. Kurz trvá 5 měsíců a osvědčení, které absolvent získá, poslouží jako výuční list.

„Musí absolvovat tři týdny u externích zaměstnavatelů a tam už se i stává, že si je někteří zaměstnavatelé vytipují, protože jsou šikovní,“ přiblížila vedoucí projektu Vladimíra Růžičková uplatnění účastníků na trhu práce. Zároveň se zahájením rekvalifikací začala také pravidelná setkání sociálních pracovníků s účastníky projektu ve formě skupinového poradenství, využít mohou i poradenství individuální.

Charita v Jihlavě se snaží pomáhat rodinám s dětmi, jimž hrozí sociální vyloučení. Odbornou pomoc poskytují i drogově závislým, svůj užitek přinášejí také v nemocnicích a rodinách s nemocnými seniory nebo lidmi, kteří se sami neobstarají. Hrozbu pro ně představují, stejně jako u většiny sociálních služeb, vládní škrty v této sféře. „Avizovaná drastická snižování a omezování dotací ze strany státu, to znamená ze státních ministerských úrovní, nás z hlediska plánování budoucnosti nijak netěší,“ potvrzuje zástupce ředitele jihlavské charity Víťa Schrek.

Reportáž Blanky Poulové o jihlavské charitě (zdroj: ČT24)