Ředitel nemocnice též spravoval počítače, na dva platy prý nárok neměl

Rychnov nad Kněžnou – Dva platy současně pobíral bývalý ředitel nemocnice v Rychnově nad Kněžnou Luboš Mottl – jeden za manažerskou funkci, druhý za správu počítačové sítě. Podle vedení krajského zdravotnického holdingu není taková činnost možná, podal proto trestní oznámení. Mottl ale poukazuje, že dvojí práci skutečně vykonával a nemocnice díky tomu ušetřila.

Do funkce správce sítě se Luboš Mottl nedosadil sám, již před jmenováním ředitelem pracoval v rychnovské nemocnici jako šéf úseku informačních technologií. Na původní pozici však zůstal i poté, co se stal ředitelem celé nemocnice. Pobíral tak dva platy, 60 tisíc jako ředitel a dalších 70 tisíc jako správce sítě. „Tu věc jsem měl podepsanou od předchozích ředitelů a od předchozího vedení, já jsem v té činnosti jen pokračoval,“ zdůraznil Luboš Mottl. Luboš Mottl byl ředitelem nemocnice od února 2009 do listopadu 2011. Za správu počítačů inkasoval za tu dobu kolem dvou milionů korun. 

Vedení nadřízeného zdravotního holdingu ale tvrdí, že na dodatečné peníze neměl ředitel nárok bez schválení představenstvem. „V žádném případě to nebylo s vědomím představenstva,“ řekla radní Královéhradeckého kraje Jana Třešňáková, která předsedá dozorčí radě holdingu a dříve vedla představenstvo. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zdravotnický holding podal na Luboše Mottla trestní oznámení a plánuje vymáhat peníze zpět. „Škodu budeme požadovat, ale až po proběhlém vyšetřování,“ sdělila radní Třešňáková.

Luboš Mottl peníze vracet nehodlá. „Byly za odvedenou práci, kterou jsem pro nemocnici prokazatelně odvedl já,“ poukázal. Odhadl, že najmutí nových zaměstnanců pro správu počítačů by nemocnici stálo o několik milionů více. Mottl je přesvědčen, že navzdory svému dvojitému platu nemocnici ušetřil – ostatně takové bylo jeho zadání. Rychnovská nemocnice byla v době jeho jmenování zadlužená, Mottlovým úkolem bylo zlepšit její hospodaření. Loni z ředitelského místa odešel a nyní pracuje ve vedení holdingu nemocnic, ale má nařízenou dovolenou. Ke konci září po dohodě se zaměstnavatelem odejde.