Auta si přes obce zkracovaly cestu, tak jim místní zakázali vjezd

Slavětín - Nezvyklou dopravní situaci zažívali část roku lidé na Náchodsku. Na některých silnicích se objevila dopravní značka zakazující vjezd všech motorových vozidel s výjimkou obyvatel tří vesnic - Slavětína, Nahořan a Černčic. Na tom, zda bylo umístění značek v pořádku, se přitom neshodnou policisté ani právníci.

Obce se bránily autům, která si přes ně zkracovala cestu kvůli opravě mostu ve Slavětíně. Nejdřív byl průjezd zakázán značkami. Když je nikdo nebral vážně, tak místní vjezd zakázali úplně. „Cílem bylo jednoznačně snížit úroveň dopravy po obecních komunikacích, protože situace byla pro místní lidi neúnosná,“ vysvětlil starosta Slavětína Miroslav Věříš (nestr.).

Umístění osmnácti dopravních značek schválila radnice v Novém Městě nad Metují. „Ze zákona je možné omezit přístup,“ tvrdí Marie Horáková ze zdejšího městského úřadu. David Kult z náchodské policie České televizi potvrdil, že občané České republiky potom skutečně nesmí do vesnic vjet. „Pokutovalo se to,“ potvrdil i starosta nedalekých Bohuslavic nad Metují Jiří Tojnar (nestr.).

Most ve Slavětíně už je opravený a po půl roce zmizely i sporné značky

„Vyloučit určité občany ČR ze vstupu někam touto formou mi přijde nesmyslné,“ domnívá se ale například Petr Dušek z královéhradecké policie. Občany jiných obcí proto podle něj policie pokutovat neměla. Značka je v rozporu s obecným, ale i ústavním pořádkem i podle osloveného advokáta Jiřího Všetečky: „Zavléká diskriminaci pro určité skupiny obyvatel a přináší výhody jiným obyvatelům.“ Na krajském úřadě ale tvrdí, že se takové značky v podobných případech běžně používají.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)