Chovatelé likvidují dojné krávy, nevyplácí se to

Brno - Po půl století končí chov dojných krav v Bánově na Uherskohradišťsku. Část zvířat už prodali tamní chovatelé do Polska a zaměstnanci dostali výpovědi. Kvůli nízkým výkupním cenám mléka zvažují stejný postup i jinde v regionu.

Pro ředitelku bánovské společnosti ZEAS Janu Vykoukalovou i její zaměstnance je to těžké rozhodnutí. Nejistota v oboru však trvá příliš dlouho. Navíc výkupní ceny mléka kolísají a jsou v podstatě nižší než cena výrobní. Starat se o stádo dvou set šedesáti dojnic tak za těchto podmínek nemá smysl. 

Devíti lidem již Jana Vykoukalová rozdala výpovědi, pro zbylých deset chce najít na farmě jiné uplatnění. V srpnu proto odjelo z Bánova prvních šedesát krav a další transporty zemědělci chystají. Do roka by zdejší kravíny měly být prázdné. 

Těžké je to i pro Alenu Švehlíkovou, která pracovala jako dojička čtrnáct roků. Do důchodu jí zbývají čtyři. Nyní si vybírá zbývající dovolenou, po které nebude mít kam se vrátit. „Nesu to velmi těžce, opravdu. Člověk zůstane bez peněz a navíc mám syna, který je už rok bez práce. Přitom je vysokoškolsky vzdělaný, je po škole. Navíc manžel je nemocný,“ popisuje neradostnou situaci propuštěná dojička Alena Švehlíková. „Jako starostu mě to mrzí ze dvou důvodů. Jednak nám přibydou nezaměstnaní, kteří budou v našem regionu jen těžko shánět práci. A na druhou stranu, jako bývalého zootechnika, mě mrzí skutečnost, že to stádo, které se tady léta budovalo, bylo velice kvalitní, což je ztráta i po genetické úrovni,“ vysvětluje starosta Bánova Zbyněk Král. 

Prodej stád dojných krav zvažují i jinde v regionu. Třeba v nedalekém slováckém Hluku. „Uvažujeme o tom, že jestli se najde zájemce a nabídne za ty krávy dostatečnou cenu, tak se jich jednorázově zbavíme,“ přiznává ředitel společnosti Dolňácko v Hluku Jaromír Šácha. 

Ani v tomto případě to neznamená krávy vybít, ale živé prodat do zahraničních chovů, nejspíš do Polska.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)