Litoměřice už přišly o tři soudce, důležité kauzy se vrací na začátek

Litomeřice - Litoměřický soud se stále potýká s nedostatkem soudců. Během posledního roku tři odešli - dva jsou obvinění z braní úplatků, třetí soudkyně se místa vzdala, protože jí hrozilo kárné řízení kvůli průtahům v kauzách. Stovky případů se kvůli tomu musí řešit úplně od začátku. Čím déle přitom kauzy běží, tím se obžalovaným zvyšuje šance, že dostanou nižší tresty.

Soudce dnes například už podruhé musel začít proces s takzvanou konkurzní mafií. Obžalobě zde čelí podnikatel Vladislav Větrovec a konkuruzní správce Josef Vavřička. Ze dvou firem měli podvodně vyvést téměř 40 milionů korun. Kauzu měla původně na starosti soudkyně Jana Márová, ta ale po chybách odhalených ministerskou kontrolou ke konci března rezignovala. Tehdejší šéf resortu Jiří Pospíšil Márovou kritizoval za průtahy.

Za přetížením soudců je i vysoká kriminalita v regionu

Litoměřické soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka zadržela policie loni na podzim kvůli braní úplatků. Od července čelí obžalobě. Za korupci a zneužití pravomocí úřední osoby jim hrozí až deset let vězení. Obžalována je i soudní zapisovatelka a tři lidé, kteří jim podle vyšetřování úplatky dávali či slibovali. Státní zástupce Radim Dragoun už dříve uvedl, že šlo o desetitisíce korun výměnou za podmínečné propuštění z vězení či další výhody.

Soud už sice svůj sbor posílil, soudci ale mají stále tolik spisů, že musí pracovat i ve volném čase. Knotek s Jelínkem jsou navíc postaveni mimo službu, takže na jejich místa zatím nikoho přidělit nejde. Pomoci nemohou ani okolní soudy, protože i tam mají představitelů justice nedostatek. Jen v Ústí nad Labem chybí na odděleních devět soudců i odborní zaměstnanci.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)