Na Rýchorskou boudu nejsou peníze, KRNAP jedná o pronájmu

Vrchlabí – Návštěvníci Rýchorské boudy v Krkonoších se stále častěji začínají obávat, jestli do areálu s dlouholetým ekologicko-výchovným programem neputují naposled. Budoucnost areálu je totiž nejistá a hrozí, že se „Rýchorka“ zařadí k dalším horským boudám, které zůstanou opuštěny. Správa Krkonošského národního parku oznámila, že si její další provozování nemůže z ekonomických důvodů dovolit. Státní dotace totiž meziročně klesla o více než jednadvacet procent a pro příští rok nemůže počítat s jejím navýšením – spíše naopak.

Rýchorskou boudu Správa Krkonošského národního parku provozovala od sedmdesátých let. Na ekologicky zaměřených pobytech pro školy se přitom ročně vystřídala tisícovka dětí. Finanční podmínky ale tradice nebo význam nezajímá - před pár dny se zaměstnanci ekologického střediska dozvěděli, že mají výpověď. „Člověk tady pracuje celou dobu s tím, že něco buduje, vytváří a dělá to pro ty děti. Takový konec není moc příjemný,“ říká zdejší zaměstnanec Pavel Zábranský.

Správa parku přiznává, že nejde o ideální řešení, každoroční ztrátu ve výši 2 milionů ale prý nejde dlouhodobě ignorovat. I ministerstvo životního prostředí vzkázalo, že v současném trendu šetření po celém resortu těžko hledat výjimky.

Rýchorskou boudu bude správa národního parku provozovat do konce října. Co bude s areálem poté, zatím nikdo neví. Ochranáři se proto už pustili do hledání nájemce. V místě by ale chtěli i nadále vidět program s ekologickou tematikou. Případný nájemce ale nebude mít lehký rozjezd. Musí se vypořádat s tím, že bouda je v nejchráněnější zóně hor a v jejím okolí platí přísná pravidla. Se zástupem zájemců proto správa parku příliš nepočítá.¨

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)