Jarošov zůstává částí U. Hradiště, místní samostatnost odmítli

Uherské Hradiště – Pomyslný rozvod Jarošova a Uherského Hradiště si místní lidé nepřejí. Vyslovili se tak v sobotním referendu, kterého se zúčastnilo 56 procent voličů a hlasování bylo tak platné. Jen 23 procent oprávněných voličů se vyslovilo pro odtržení. Stoupenci odtržení se snažili obyvatele přesvědčit na veřejných setkáních, letáky a billboardy, jimiž je zvali k referendu. Argumentovali tím, že Jarošov na tom nemůže být po osamostatnění hůř než nyní. Starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský těsně po zveřejnění výsledků řekl, že je rád, že zvítězil zdravý rozum.

V Jarošově bylo 1 907 oprávněných voličů, svůj hlas odevzdalo 1 077 lidí. Platných hlasů bylo 1 058. Proti osamostatnění Jarošova se vyslovilo 611 osob, pro bylo 445, dva hlasy neoznačily žádnou možnou odpověď. V Jarošově žije zhruba 2 400 obyvatel. K platnosti místního referenda bylo třeba účasti alespoň 35 procent voličů. Pro odtržení by musela hlasovat nadpoloviční většina.

„Snažili jsme se občany poctivě informovat a nedělat žádnou agresivní kampaň,“ uvedl starosta Tichavský. Přesto však město chce z konání referenda vyvodit jisté důsledky, zaměří se především na lepší komunikaci s obyvateli Jarošova. Zmocněnec přípravného výboru Stanislav Juriga, který před referendem očekával těsný výsledek, byl výsledkem zklamaný. „Hlavně z přístupu lidí k celé záležitosti. Každý nadává, ale když dostane šanci, je účast 56 procent, to je špatné,“ řekl. Kdyby se podle Jurigy město o Jarošov lépe staralo, nikdo by odtržení nechtěl.

Jarošov u Uherského Hradiště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Uherskohradišťská radnice ale upozorňovala na to, že na odtržení by prodělaly obě strany. Město by přišlo na daňových příjmech asi o 28 milionů Kč, do Jarošova by ale šlo jen 18 milionů Kč. Vznikla by další administrativa, lidé mohli přijít o městskou policii a veřejnou dopravu.

Ve Zlínském kraji není referendum o odtržení městské části výjimečné. V dubnu voliči rozhodli o osamostatnění Krhové a Poličné, jež byly součástí Valašského Meziříčí. Od krajského Zlína se zase odtrhla část Želechovice nad Dřevnicí, samostatná obec vznikla v lednu 2009.