Ze stavebních pozemků náhle byly pastviny, soud změnu zrušil

Špindlerův Mlýn – Novou naději na uskutečnění svých plánů dostali vlastníci dvou pozemků ve Špindlerově Mlýně. Původně stavební pozemky převedla radnice novým územním plánem na pastviny. Její rozhodnutí ale zrušil královéhradecký krajský soud. Město se nyní musí územním plánem urychleně zabývat, protože v něm vznikly díry.

Zatímco některé městské pozemky si špindlerovští radní v novém územním plánu převedli z pastvin na stavební, u dvou původně stavebních pozemků rozhodli zcela naopak. „Snaha byla jen omezit výstavbu a neumožnit zastavět plochy, které si to ani nezaslouží,“ hájí rozhodnutí starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch (nestr.).

Majitelé pozemků, firmy Bezdez Property a Reality Braník, jsou přesvědčeni, že pozemky byly rozhodnutím až stonásobně znehodnoceny - metr stavební parcely se tu prodává až za 5 000 korun, zatímco metr louky za 70 korun. Plány na výstavbu domova pro seniory, sjezdovek a areálu pro snowtubing nadále nebyly možné. Byla přitom už vydána územní rozhodnutí.

Krajský soud v Hradci Králové změnu územního plánu na sporných pozemcích zrušil. Správní soudce Pavel Kumprecht poukázal, že jediné, co mohou vlastníci na pozemcích náhle prohlášených za louky, pastviny a krajinnou zeleň postavit, jsou krmelce nebo pítka pro zvěř. Podle soudu přitom město změnu žádným způsobem nevysvětlilo.

Soudní verdikt přidělal špindlerovské radnici vrásky. V územním plánu vznikly bílé plochy bez přesného určení, které bude nutné znovu určit. Vlastníci přitom trvají na pokračování územního řízení a uskutečnění svých projektů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)