Internátní škola bojových sportů aneb nová šance pro sociálně slabé

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě začala fungovat první internátní škola bojových umění v republice. Jenže lidem ve městě se to moc nelíbí. Škola totiž hledá své žáky i mezi dlouhodobě nezaměstnanými a mezi vězni. Že se školou žádné problémy ve městě nebudou, chce sportovní ředitel Zdeněk Vidocque veřejnost přesvědčit hlavně odvedenou prací a sportovními úspěchy.

Box, thajský box nebo zápasy v kleci. Právě v takových sportech by za pár let mohli vynikat absolventi nové internátní školy bojových sportů v Havlíčkově Brodě. Rozruch ale způsobilo zveřejnění informací, že škola je určená i lidem vracejícím se z výkonu trestu. 

Jan Tecl, starosta Havlíčkova Brodu

„Já osobně rozumím občanům, kteří jsou znepokojeni, a řekl bych, že tento způsob začleňování osob zpátky do společnosti není zrovna nejvhodnější.“

Právě ze sociálně slabých chce škola vychovávat profesionální sportovce. Nabízí jim práci s patnáctitisícovým platem a ubytování se stravováním. Vyžaduje však přísný internátní režim. Žáci internátní školy musejí šest hodin denně pracovat, dvě hodiny trénovat a ve volném čase navštěvovat třeba rekvalifikační kurzy.

„Za probační službu musím říct, že vítáme vznik podobných zařízení, která jsou orientována na takovou cílovou skupinu. Na druhou stranu ale o tomto máme zatím málo informací, že mluvit o spolupráci je předčasné,“ konstatuje Martin Kracík z Probační a mediační služby ČR. Sportovní ředitel internátní školy Muang Surin School Zdeněk Vidocque ale ujišťuje, že se školou žádné problémy ve městě nebudou. Veřejnost chce přesvědčit hlavně odvedenou prací a sportovními úspěchy.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)