Soud zastavil stíhání náměstka primátora kvůli tragické nehodě

Olomouc – Olomoucký okresní soud zastavil trestní stíhání náměstka primátora Ivo Vlacha (TOP 09) za květnovou tragickou nehodu, při níž srazil na přechodu pro chodce jednapadesátiletou ženu. Ta na následky zranění zemřela, přitom po sobě zanechala tři dcery. Vlach se s poškozenými domluvil na odškodnění v celkové výši 1,2 milionů korun a soudkyně dohodu o narovnání schválila.

„Když soud schválí narovnání, musí zároveň rozhodnout o zastavení trestního stíhání. Podle nás byly naplněny všechny zákonné podmínky pro schválení narovnání. Vyvstal nám do popředí zájem poškozených dcer, které s tím projevily souhlas a byly řádně odškodněny,“ uvedla soudkyně olomouckého okresního soudu Markéta Langerová. Kvůli stížnosti žalobce, který navrhoval naopak podmíněný trest, se však případem bude ještě zabývat krajský soud.

Nehoda se stala v polovině května na vyznačeném přechodu v Ladově ulici v olomoucké místní části Hejčín. Vlach jel služebním vozidlem magistrátu na představení Divadelní Flory. Na přechodu přehlédl přecházející ženu a autem ji srazil. Matka tří dcer utrpěla mnohočetná zranění a ještě téhož dne na následky zranění v nemocnici zemřela.   

„Život té paní už nevrátím. Snažil jsem se, co bylo v mých možnostech, odškodnit ty dcery. Proto jsme předkládali dohodu o narovnání, kterou jsem s nimi podepsal minulý týden v pátek,“ uvedl náměstek olomouckého primátora. Žena, která střet s autem náměstka nepřežila, se starala o tři dcery ve věku od 19 do 21 let – ty navíc již před časem přišly také o otce. Vlach dnes soudu doložil, že už dívkám zaplatil odškodnění, každé z nich po 415 tisících. 

„Před nehodou jsem řešil složitou dopravní situaci, byl tam velký provoz. Vyhýbal jsem se odbočujícím vozidlům. Když jsem se blížil k přechodu, nikoho jsem tam neviděl a kontroloval jsem poté situaci za sebou v zrcátku. Nevím, jak je to možné, paní na přechodu jsem uviděl až na poslední chvíli,“ vypověděl Vlach. Nárazu už nedokázal zabránit. Podotkl, že jel maximálně čtyřicetikilometrovou rychlostí. 

První náměstek primátora, který má na starosti dopravu, ekonomiku a záležitosti kolem Dopravního podniku města Olomouce, svoji vinu již dříve přiznal, před soudem dnes vyjádřil i svou lítost. Z hlediska politické odpovědnosti po nehodě odstoupil z kandidátky pro podzimní krajské volby. Minulý týden o tom seznámil také olomoucké zastupitele, žádné závěry však nepřijal.