Průmyslová zóna ve Světlé nad Sázavou zatím zeje prázdnotou

Světlá nad Sázavou – Městu Světlá nad Sázavou se zatím nepodařilo nalákat firmy do průmyslové zóny. Neprodalo zatím žádný pozemek, přitom však do jejich výkupu a zasíťování investovalo společně se státem desítky milionů korun. Jen páteřní silnice v nové zóně přišla na 22,5 milionu korun. Město připravilo deset hektarů pozemků pro investory, aby pomohlo situaci na pracovním trhu po krachu velkých skláren Sklo Bohemia.

Nová silnice v zóně měří přes půl kilometru a bude otevřena 1. října. Najíždět se na ni bude po novém kruhovém objezdu na krajské silnici směřující na Havlíčkův Brod. Město se díky nové spojnici dostane i ke skládce komunálního odpadu, k níž zatím muselo jezdit po soukromých pozemcích. Státní dotace na vznik silnice převýšila 15 milionů korun, další peníze poskytl kraj na kruhovou křižovatku. 

Zájemci i z ciziny se na zónu ptají, ale žádný se zatím nerozhodl stavět. O Světlou se například zajímá podnikatel z Pákistánu. „Jednáme jak s CzechInvestem, tak se zájemci. Ale pořád se investorům nechce pouštět do stavění na zelené louce,“ řekla místostarostka Lenka Arnotová. Vzhledem k ekonomické situaci v Evropě prý není na takové investice dobrá doba. 

Po krachu skláren s 1 200 pracovníky před čtyřmi lety se nezaměstnanost ve městě dostala ke 20 procentům. Po obnovení výroby ve sklárnách pod jiným majitelem se situace začala zlepšovat. Teď je v okolí Světlé bez práce kolem devíti procent lidí. Volných pracovních míst je ale stále velmi málo, úřad práce jich aktuálně eviduje jen 11.   

Nezájem investorů o průmyslové zóny pociťuje Vysočina spolu s Karlovarským krajem ze všech krajů nejvíc. Na Vysočině v posledních 10 letech vzniklo jen 76 nových projektů, které přinesly necelých 10 tisíc pracovních míst. Jen ve Světlé nad Sázavou by jich ale potřebovali alespoň 900.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)