Zátopkova chata na vrcholu Lysé hory přivítá turisty už tuto zimu

Ostravice - Nová chata Slezský dům, která se staví na vrcholu Lysé hory v Beskydech, přivítá první turisty pravděpodobně už tuto zimu. Půjde ale o provizorní provoz, otevřena bude jen restaurace. Současný název Slezský dům se v budoucnu používat nebude. Tuto sobotu dostanou tři budovy v majetku společnosti AK 1324, včetně budované, jméno po slavném olympijském vítězi Emilu Zátopkovi.

„Stavba pokračuje podle plánu. Rádi bychom před zimou budovu zastřešili. Pokud se to podaří, budeme schopni ještě tuto zimu přivítat v naší restauraci první hosty. Vše ale záleží na počasí a na tom, kdy napadne první sníh,“ řekl zástupce společnosti Radek Menšík.

Chata se staví na místě zbourané chaty Plesnivka. Celá budova včetně pater s pokoji pro ubytování by pak měla být dokončena v příštím roce. Turistům by měla nabídnout moderní zázemí. „Návštěvnost na vrcholu Lysé hory postupně roste. V některých dnech přijde až 4 000 lidí. Mezi nimi je i řada zahraničních turistů. Dosavadní podmínky nebyly odpovídající významu nejvyšší hory Beskyd. Lysá hora musí mít reprezentativní zázemí,“ řekl Menšík. Firma nechce zveřejnit náklady spojené se stavbou nové chaty. Dotuje ji pouze ze svých zdrojů. Provoz zařízení, které nabídne restaurační a ubytovací služby, by si měl na sebe vydělat.

Společnost na vrcholu provozuje tři zařízení. Kromě nové chaty i chatu Kameňák a SKI chatu Lysá hora. „Soubor všech tří chat bude v sobotu jednotně pojmenován po velké osobnosti zdejšího kraje, sportovci a čtyřnásobném olympijském vítězi, který proslavil naši zemi po celém světě, Emilu Zátopkovi. Název celku bude Chata Emil Zátopek,“ doplnil Menšík.

I jednotlivé chaty dostanou nová jména související se sportovní legendou. Ponesou název tří disciplín, v nichž Zátopek jako jediný na světě získal zlaté medaile na jedněch olympijských hrách - Pětka, Desítka a Maraton. „Slavnostní pojmenování proběhne v sobotu ve 12:00 za účasti manželky sportovce, olympijské vítězky paní Dany Zátopkové,“ dodal Menšík.

Na vrcholu hory se nyní staví dvě chaty. Druhou na místě vyhořelé Bezručovy chaty buduje Klub českých turistů. Stavba moderní nízkoenergetické budovy si vyžádá až 25 milionů korun, peníze by měla přinést mimo jiné veřejná sbírka. Jsou dokončeny základy a začíná stavba obvodového zdiva. Obnovu vyhořelé Bezručovy chaty brzdily téměř dvě desetiletí soudní spory, nutné souhlasy CHKO Beskydy a ministerstva životního prostředí, evropské vyhlášení chráněného území Natura 2000 i protesty ekologických aktivistů.

Lysá hora, někdy přezdívaná jako královna Moravskoslezských Beskyd, je vysoká 1 323 metrů. Masiv se nachází na katastrech obcí Ostravice, Krásná, Staré Hamry a Malenovice. Podle legendy je údajně naplněn vodou až po okraj. Voda se rozlije a všechno zatopí, až lidé dovrší svoje hříchy a přijde soudný den. První dřevěná útulna pro turisty stála na vrcholu Lysé hory už v roce 1880. Moderní turistickou chatu se podařilo postavit až ve 30. letech minulého století.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)