Do Kralup se tradičně sjeli extremisté, s odpůrci po sobě házeli láhve

Kralupy nad Vltavou (Mělnicko) – Na osmý ročník svatováclavské manifestace dorazilo do Kralup nad Vltavou okolo 150 pravicových radikálů. V centru města se střetli se svými odpůrci, kterých přijel zhruba dvojnásobek. Oba tábory odděloval potok, na místě zasahovalo také několik desítek policejních těžkooděnců. Vzduchem létaly skleněné láhve a bouchaly petardy. Policisté zadrželi celkem deset osob podezřelých z výtržnictví.

Svatováclavskou manifestaci pořádají nacionalisté. Těsně po 14:00 vyrazili za doprovodu policie od nádraží do centra města a dále po mostě přes Vltavu na sídliště. Právě v okamžiku, kdy průvod odbočil k mostu, začaly z tábora jejich odpůrců na protějším břehu potoka létat skleněné láhve, jablka a podle očitých svědků i sáčky s výkaly. Policie po chvíli útočníky rozehnala.

Za potokem se konal happening s hudební produkcí, na zábradlích visela hesla podepsaná hnutím Antifa a na chodnících, mostě i domech byly vidět nejrůznější nápisy nesouhlasící s konáním pochodu neonacistů. Účastníky happeningu na přístupových ulicích od radikálů oddělovaly zástupy těžkooděnců i policistů na koních. Nad městem po celou dobu létal policejní vrtulník.  „Řešili jsme také 21 přestupků proti shromažďovacímu zákonu a veřejnému pořádku,“ dodal mluvčí mělnické policie Václav Tichý. Nikdo z účastníků podle mluvčího zraněn nebyl, lehké poranění utrpěl jeden z policistů.

Nacionalisté během pochodu provolávali různá hesla, například „Svobodu, svobodu!“. Uprostřed městské části Sídliště pak před třetí pochod oficiálně skončil projevem jednoho z aktérů. Policie na návrat radikálů k nádraží dohlédla. I přes snahu skupinky maskovaných mladých lidí vyvolat u mostu znovu konflikt s pravicovými radikály se akce obešla bez dalších problémů.

Až do loňského roku se manifestace pravicových radikálů na svátek svatého Václava konaly v Kladně. První se uskutečnila v roce 2005.