Kvůli úniku plynu u Ml. Boleslavi stála silnice R10

Mladá Boleslav – V Bezděčíně u Mladé Boleslavi došlo večer k masivnímu úniku plynu z vysokotlakého potrubí - zastavil se kvůli tomu i provoz na rychlostní silnici R10. Do ovzduší se dostalo nebezpečné množství plynu, které vítr odvál i nad Mladou Boleslav. Tam se kvůli možnému nebezpečí sešel krizový štáb. Distributor přívody plynu zavřel a zahájil opravu. Silnice, která je součástí tahu Praha–Liberec, se mohla znovu otevřít k půlnoci. Podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) by se ale nemělo nic stát, protože byly uzavřeny ventily pro přívod plynu. Lidé by však zatím neměli větrat.

Kvůli havárii na potrubí musel zasednout krizový štáb města. „Několik hlídek hasičů projíždí městem a měří koncentraci plynu, tak abychom měli jistotu, že se nic nemůže stát. Zatím doporučujeme lidem, aby neotevírali okna a nevětrali,“ řekl z jednání Nwelati.

Plynaři totiž podle Nwelatiho uzavřeli ventily potrubí a čekají, až v něm poklesne tlak, aby mohli začít s opravami. Z trubek také ještě do ovzduší uniká zbytkové množství plynu. „Plyn, který zůstal mezi uzavřenými úseky, musí někudy uniknout,“ poznamenal Nwelati.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Hasiči podle středočeské mluvčí Lenky Kostkové přijali oznámení o unikajícím plynu před 19:30. Plyn byl cítit mezi boleslavskou částí Bezděčín a rychlostní silnicí R10. „Byla tam vysoká koncentrace plynu,“ řekla Kostková. Rychlostní silnice R10 mezi Prahou a Libercem byla uzavřena v úseku mezi 39. a 44. kilometrem.