Ve vedení Zoo ve Dvoře Králové se nic nemění

Dvůr Králové nad Labem - Ředitelkou Zoo ve Dvoře Králové nad Labem zůstává Dana Holečková. Minulý týden ji vyzval k rezignaci hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD). Od té doby probíhala jednání, která vyvrcholila právě dnes. Sešlo se i představenstvo zoo; k žádné změně ale nedojde. Holečková rezignovat nehodlá.

Holečková je ve funkci už od roku 1996, několika pokusům o odvolání už čelila. Bylo jí vytýkáno například loňské otevření autosafari či zdražení vstupného, což znamenalo v důsledku úbytek návštěvníků. O zoo se v posledních týdnech mluvilo také kvůli jejímu vyloučení ze Světové asociace zoologických zahrad (WAZA). Organizaci se nelíbilo porušení etického chování při převozech zvířat. 

Kritici upozorňují na letošní výstavbu pavilonu goril za 23 milionů korun, ve kterém nyní žije jen neplodný gorilí samec, a získání další gorily prý bude velmi obtížné. Kontroverze vzbudil v roce 2009 i přesun vzácných nosorožců do Afriky. 

Proti případnému odvolání Holečkové se v neděli ohradilo politické hnutí Východočeši, za nějž Holečková kandiduje na 14. místě do krajského zastupitelstva. V případě odvolání ředitelky by se hnutí prý obrátilo na soud, a to kvůli údajnému poškození Východočechů před volbami. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)